2020. 02. 24. - 10:40

Kilók: a nagy reggeli-kis vacsora még mindig nyerő

Kilók: a nagy reggeli-kis vacsora még mindig nyerő

Bár sokak számára nem számít újdonságnak, egy új tanulmány ismét rámutatott, hogy egy nagyobb reggelivel és kisebb vacsorával valóban megelőzhetjük az elhízást és a magas vércukrot.

Aki szeretne veszíteni kilóiból, jól teszi, ha megfogadja a fenti tanácsot. A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban megjelentetett új tanulmány szerint a kutatók ismét rámutattak: a nagyobb mennyiségű reggeli és kisebb vacsora a nyerő páros.
 
A németországi Lübeck egyetemének szakemberei mindezt azzal magyarázzák, hogy a szervezet reggel nagyobb teljesítménnyel dolgozza fel az ételt. Testünk energiát fejt ki, amikor az ételt emészti, pontosabban az emésztéssel a tápanyagok felszívódására, emésztésére, szállítására és tárolására koncentrál.
 
A folyamatot diéta-indukált termogenezisnek (DIT) nevezik, s azt jelzi, mennyire működik az anyagcserénk, mely az étkezési időtől függően eltérő lehet.
 
Este kevesebbet, reggel többet érdemes enni az egészségért
Este kevesebbet, reggel többet érdemes enni az egészségért
 
„Eredményeink szerint a reggelire fogyasztott ételek, függetlenül a bennük lévő kalória mennyiségétől, kétszer annyira magas, étrend-indukált hőtermelődést eredményeznek, mint ugyanaz az étkezés, amely vacsoraidőben történik” – mondta el Juliane Richter a német egyetemről.
 
Hozzátette: a megállapítás mindenki számára jelentős, mivel aláhúzza az elegendő mennyiségű reggeli fogyasztását.
 
Az eredmények érdekében a kutatók háromnapos laboratóriumi vizsgálatot végeztek 16 férfival, akik alacsony kalóriatartalmú reggelit és magas kalóriatartalmú vacsorát fogyasztottak, majd ezt fordítva is megtették a második fordulóban.
 
Kiderült, hogy az azonos kalóriafogyasztás reggelenként 2,5-szer magasabb DIT-hez vezet, mint este a magas- és alacsony kalóriatartalmú étkezést követően.
 
A tanulmány szerint az étkezés által kiváltott vércukorszint és inzulinkoncentráció a reggeli után kisebb, összevetve azt a vacsorával – mutatott rá a tanulmány.
 
Az eredmények azt is felfedték, hogy az alacsony kalóriás reggeli növelte az étvágyat, különösen az édességek iránti vágyat.
 
Richer megjegyezte: azt javasolják, hogy sem az egészséges, sem az elhízott emberek ne hagyják ki a reggelit, sőt egyenek nagyobb mennyiségűt, vacsorára pedig keveset – ezzel csökkentik a testsúlyt és megelőzik a metabolikus betegségeket.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.