2024. 01. 03. - 08:45

Korábban és pontosabban azonosítja a májrákot a mesterséges intelligencia

Korábban és pontosabban azonosítja a májrákot a mesterséges intelligencia

Komoly ígéret rejlik a mesterséges intelligencia segítségében a májrák leggyakoribb típusának korábbi és pontosabb diagnosztizálására.

A hepatocelluláris karcinóma (HCC) a májrák leggyakoribb típusa. Komoly globális egészségügyi problémát jelent - aránya emelkedik, különösen Észak-Afrikában és Kelet-Ázsiában.
 
Bár a korai szakaszban potenciálisan gyógyítható, a HCC gyakran észrevétlen marad - sokszor csak akkor észlelik, amikor a hatékony kezelés már nem lehetséges. Olvasd el: A ChatGPT segíthet cirrózisos és májrákos betegeken
 
Korábban és pontosabban azonosítja a májrákot a mesterséges intelligencia
Korábban és pontosabban azonosítja a májrákot a mesterséges intelligencia
 
Ezen májrák típussal kapcsolatban most a mesterséges intelligencia (MI) technológia ígéretes előrelépéseiről számoltak be szingapúri és thaiföldi kutatók. A fejlesztések forradalmasíthatják a HCC-diagnosztikát, ami korábbi felismeréshez és a betegek állapotának jobb kimeneteléhez vezet.
 
Mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a májrák azonosítását
 
A Májrák Barcelonai Osztályozása (BCLC) a daganat jellemzői és a májfunkció alapján irányítja a kezelést. A jelenlegi diagnosztikai módszerek, például az AFP-teszt és az ultrahang azonban gyakran hagyják figyelmen kívül a HCC-t a késői szakaszokig, ami korlátozza a kezelési lehetőségeket és a túlélési arányt.
 
A mesterséges intelligencia legújabb fejlesztései - különösen a mély tanulás és a neurális hálózatok - jelentős lehetőségeket kínálnak a HCC diagnózis javítására.
 
Az MI-modellek nagy mennyiségű képi adatot képesek elemezni, azonosítani tudják az emberi szem által figyelmen kívül hagyott finom mintákat és objektív, következetes eredményeket szolgáltatnak. Ez potenciálisan csökkentheti a diagnosztikai változékonyságot, optimalizálhatja az adatelemzést és átcsoportosíthatja az egészségügyi erőforrásokat.
 
A hepatocelluláris karcinóma korai felismerése kulcsfontosságú, mivel olyan gyógyító kezelések, mint a műtét és a májátültetés, csak a korai szakaszban lehetségesek.
 
A mesterséges intelligencia által vezérelt diagnózis jelentősen javíthatja a korai felismerés arányát, melynek eredményeként több beteg részesül kezelésben, javul a túlélési arányuk és csökkennek az egészségügyi költségek.
 
A kutatók aktívan kutatják a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a HCC diagnózisának különböző aspektusaiban.
 
Ez magában foglalja a mesterséges intelligencia-vezérelt eszközök fejlesztését a személyre szabott orvosláshoz, az MI integrálását a képalkotó technológiákkal, valamint a mesterséges intelligencia felhasználását a kezelési reakciók nyomon követésére.
 
„A mesterséges intelligencia magában rejti a HCC-diagnózis forradalmasításának lehetőségét, ami korábbi felismeréshez, jobb kezelési lehetőségekhez és a betegek állapotának jobb kimeneteléhez vezet. Az MI-modellek folyamatos kutatása és klinikai alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes mértékben kiaknázzuk ezt a lehetőséget és ezzel jelentős hatást gyakoroljanak a hepatocelluláris karcinómával élő emberek életére” - állítják a kutatók.
 
 
​L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.