2023. 04. 05. - 08:30

Mesterséges intelligencia - A ChatGPT segíthet cirrózisos és májrákos betegeken

Mesterséges intelligencia - A ChatGPT segíthet cirrózisos és májrákos betegeken

Meghökkentő: egy új tanulmány szerint a ChatGPT mesterséges intelligencia chatbot segíthet javítani a cirrózisban és májrákban szenvedő betegek egészségi állapotát.

Nagyon úgy tűnik, hogy a ChatGPT mesterséges intelligenciában (MI) korábban nem látott lehetőségek is rejlenek.
 
A Los Angeles-i Cedars-Sinai kutatói készítettek egy új tanulmányt, mely leírja, hogyan segíthet a ChatGPT mesterséges intelligencia chatbot javítani a cirrhosisban és májrákban szenvedő páciensek egészségi állapotát – azzal, hogy könnyen érthető információkat nyújt az alapvető ismeretekről, az életmódról és az ilyen állapotok kezeléséről.
 
A Clinical and Molecular Hepatology szakfolyóiratban megjelent eredmények rávilágítanak arra, hogy az MI-rendszer szerepet kaphat a klinikai gyakorlatban.
 
„A cirrózissal és/vagy májrákkal küzdő betegek és gondozóik gyakran kielégítetlen szükségletekkel és elégtelen tudással rendelkeznek a betegségük szövődményeinek kezelésével és megelőzésével kapcsolatban - mondta Brennan Spiegel orvos, a Cedars-Sinai egészségügyi szolgáltatások kutatásának igazgatója és munkatársa, a tanulmány szerzője. - Úgy találtuk, hogy a ChatGPT, bár vannak korlátai, segíthet a betegek megerősítésében és a különböző populációk egészségügyi ismereteinek javításában.”
 
Azok a betegek, akiknél májrákot és cirrózist diagnosztizáltak – utóbbi egy végstádiumú májbetegség, mely a májrák leggyakoribb formájának egyik fő kockázati tényezője is -, gyakran kiterjedt kezelésre szorulnak, amely összetett lehet és nehezen kezelhető. Olvasd el: Négyesre vizsgázott az egyetemen a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - A ChatGPT segíthet cirrózisos és májrákos betegeken
Mesterséges intelligencia - A ChatGPT segíthet cirrózisos és májrákos betegeken
 
„Az ehhez a betegpopulációhoz szükséges ellátás összetettsége miatt létfontosságú, hogy a páciensek birtokában legyenek a betegségükkel kapcsolatos ismereteknek, az optimális kimenetel érdekében - mondta Alexander Kuo orvos, a Cedars-Sinai májtranszplantációs gyógyászatának orvosi igazgatója és a tanulmány társszerzője. - Bár vannak online források a betegek és a gondozók számára, a rendelkezésre álló irodalom gyakran hosszadalmas és sokak számára nehezen érthető, ami rávilágít ezen csoport korlátozott lehetőségeire.”
 
A személyre szabott oktatási mesterséges intelligencia modellek segíthetnek a betegek ismereteinek és oktatásának bővítésében - jegyezte meg Kuo.
 
Az egyik ilyen lehetőség a ChatGPT, amely a generatív előképzett transzformátor rövidítése.
 
Gyorsan népszerűvé vált, mert olyan szövegeket készít chatbot-beszélgetésekben, mintha azokat ember írta volna. A felhasználók bármilyen utasítást adhatnak és a mesterséges intelligencia az adatbázisában tárolt információk alapján választ generál. Olvasd el: 30 nap alatt talált kezelést a májrákra a mesterséges intelligencia
 
Már mutatott némi potenciált az egészségügyi szakemberek számára is, azáltal, hogy megírt alapvető orvosi jelentéseket és helyesen válaszolt az orvostanhallgatók vizsgálati kérdéseire.
 
„A ChatGPT bebizonyította, hogy képes professzionális, ugyanakkor rendkívül érthető válaszokat adni - mondta Yee Hui Yeo orvos, a tanulmány első szerzője, a Cedars-Sinai Karsh Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályának klinikai munkatársa. - Ez azonban az egyik első tanulmány, amely azt vizsgálja, képes-e a ChatGPT helyesen válaszolni a klinikailag orientált, betegségspecifikus kérdésekre, s összehasonlító-e a teljesítménye az orvosokéval és a gyakornokokéval.”
 
Ahhoz, hogy az MI-modell pontosságát ellenőrizzék a cirrózisról és a májrákról szóló ismeretek tekintetében, a kutatók 164 gyakran ismételt kérdést mutattak a ChatGPT-nek, öt kategóriában. A ChatGPT válaszait ezután két májátültetési szakember osztályozta, egymástól függetlenül. 
 
Minden kérdést kétszer tettek fel a ChatGPT-nek, melyeket az alapismeretek, a diagnózis, a kezelés, az életmód vagy a megelőző orvoslás kategóriába soroltak.
 
A ChatGPT a kérdések körülbelül 77 százalékára helyesen válaszolt, így a különböző kategóriákból származó 91 kérdésben magas szintű pontosságot biztosított.
 
A válaszokat értékelő szakemberek szerint az alapismeretekre, kezelésre és életmódra adott válaszok 75 százaléka volt átfogó vagy helyes, de nem megfelelő.
 
A helyes és téves adatokkal kevert válaszok aránya 22 százalék az alapismeretekre, 33 százalék a diagnózisra, 25 százalék a kezelésre, 18 százalék az életmódra és 50 százalék a prevencióra vonatkozóan.
 
Az MI-modell gyakorlati és hasznos tanácsokat is adott betegeknek és gondozóknak az új diagnózishoz való alkalmazkodás következő lépéseivel kapcsolatban.
 
Ennek ellenére a tanulmány nem hagyott kétséget afelől, hogy az orvos jobb tanácsokat adott.
 
„Míg a mesterséges intelligencia-modell erős képességeket tudott felmutatni az alapvető ismeretek, az életmód és a kezelés területén, problémát jelentett számára, hogy személyre szabott ajánlásokat nyújtson a kérdező lakóhelyének megfelelően - mondta Yeo. - Ez nagy valószínűséggel a májrák megfigyelési intervallumára vonatkozó eltérő ajánlásoknak és a különböző szakmai társaságok által közölt indikációknak köszönhető. Reméljük azonban, hogy a kérdések pontosabb megválaszolása hamarosan a kérdezők tartózkodási helye szerint történik majd.”
 
„További kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megvizsgáljuk az eszközt a betegek oktatása terén, úgy gondoljuk azonban, hogy a ChatGPT nagyon hasznos kiegészítő, de nem helyettesítő eszköz az orvosoknak. Megbízható és pontos egészségügyi információkhoz biztosít hozzáférést, ami sokak számára könnyen elérhető és megérthető” mondta Spiegel.
 
Hozzátette: bíznak benne, hogy ez segíthet az orvosoknak megerősíteni a pácienseket, s abban is, hogy javuljanak a cirrózissal és májrákkal küzdő betegek egészségügyi ismeretei.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.