2023. 11. 08. - 09:20

Korán jelzi a szívbetegség esélyét a mesterséges intelligencia

Korán jelzi a szívbetegség esélyét a mesterséges intelligencia

Hamarabb képes kimutatni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a mesterséges intelligenciával felvértezett EKG – mutatott rá egy tanulmány.

Egy új tanulmány szerint a mesterséges intelligenciával társított EKG korábban képes kimutatni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 
A páciensek elektrokardiogramjából (EKG) származó mesterséges intelligencia (MI) innovatív megoldás lehet a szívbetegségek rizikójának felmérésére. Az ateroszklerózisos szív- és érrendszeri betegség – melyben az artériák beszűkültek vagy elzáródtak a zsíros plakkok felhalmozódása miatt – világszerte vezető haláloknak számítanak, s ezt gyakran koszorúér-betegség okozza.
 
Az eClinicalMedicine folyóiratban közzétett új tanulmány adatai alapján az EKG-MI évekkel hamarabb jelezhet bizonyos kockázatokat, mint a jelenlegi kockázatkalkulátor egyenletek - azzal, hogy azonosítja a koszorúér-betegség jeleit, így például a meszesedést és az elzáródást, valamint a korábbi szívroham bizonyítékát.
 
Sok ember küzdhet koszorúér-betegséggel úgy, hogy ennek nincs is tudatában. Sajnos a betegség első jele lehet a hirtelen halál vagy súlyos szívroham. Olvasd el: Felismeri a szívbetegségeket a mesterséges intelligencia
 
Korán jelzi a szívbetegség esélyét a mesterséges intelligencia
Korán jelzi a szívbetegség esélyét a mesterséges intelligencia
 
A klinikusok eszközei - ilyen például az összevont kohorszegyenlet -, segítenek meghatározni a páciensre vonatkozóan a szívroham és szélütés kockázatát, 10 évre. Az eszközök azonban megosztott döntéseket eredményeznek a terápiák időzítésével kapcsolatban, s megvannak a maguk korlátai.
 
Az EKG széles körben elérhető teszt, amely a szív elektromos aktivitását méri. A mesterséges intelligencia megtanítható arra, hogy ezekből az elektromos jelekből azonosítsa és észlelje a betegségek rejtett mintáit.
 
A koszorúér-betegség előrejelzésére szolgáló EKG-MI-t a Mayo Klinika és az Anumana dolgozta ki az Egyesült Államokban, több mint 7 millió páciens elektronikus egészségügyi adatainak retrospektív elemzésével.
 
Három külön EKG-AI modellt képeztek ki, egy-egy a koszorúér-kalciumra, egyet a koszorúér kimutatására, egyet az artéria elzáródására és arra, amikor a szív bal kamrájának egyes részei nem mozognak jól – utóbbi egy korábbi szívroham jele. Olvasd el: Húsz másodperc alatt észleli a szívbetegségeket egy új mesterséges intelligencia-rendszer
 
„Együtt alkalmazva őket a három független EKG-MI modell megjósolta, hogy mely betegeknél volt magas a rejtett koszorúér-betegség kockázata, s ezáltal a szívroham esélye. Ez fontos információ a páciensekkel folytatott beszélgetéseink során, különösen, mert az MI ezeknek a kockázatoknak a kiszámításában akár három évre előre is jeleskedett” – mondta el Francisco Lopez-Jimenez orvos, a Mayo Klinika kardiológusa és a tanulmány vezető szerzője.
 
„Az összevont kohorszegyenlet önmagában alkalmazva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 10 éves kockázatát becsüli meg. Az EKG-MI hozzáadása azonban a rejtett kockázatok mielőbbi észlelésével több életet menthet meg. Ez a modell segíthet azonosítani azokat az embereket is, akik nem tudják, hogy koszorúér-betegségben szenvednek. Számukra előnyös lehet az életmentő terápia” – jegyezte meg a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.