2020. 08. 12. - 11:00

Koronavírus: Az N95-ös maszkot dicsérik

Koronavírus: Az N95-ös maszkot dicsérik

A koronavírus-járvány hosszú hónapok óta fennáll, ezért a szájmaszkok használata továbbra is elsődleges feladatunk a védekezés érdekében. Egy új tanulmány szerint az N95-ös maszk a leghatékonyabb.

Ha szájmaszkokról van szó, nem mindegyik egyformán hatékony – állapította meg egy tanulmány.
 
A Duke Egyetem kutatói kifejlesztették a különféle maszkok tesztelési módját, hogy meghatározzák, melyek a legjobbak, hogy megállítsák az emberek szájából származó cseppek továbbterjedését. Olvasd el: Ki milyen maszkot viseljen?
 
Egyszerű kis összeállításra támaszkodtak, amely dobozból, lézerből, lencséből és mobiltelefon-kamerából állt.
 
„Megerősítettük, hogy amikor az emberek beszélnek, apró cseppek szabadulnak ki a szájukból, a betegség beszéd útján is terjedhet, köhögés vagy tüsszentés nélkül – mondta el Martin
Fischer, vegyész és fizikus a Durham állam campusáról. - Azt is megállapíthattuk, hogy egyes arcmaszkok sokkal jobban teljesítenek, mint mások a kilökődő részecskék megakadályozásában.”
 
Ha mindenki visel maszkot, a cseppek továbbterjedése 99 százalékban meggátolható
Ha mindenki visel maszkot, a cseppek továbbterjedése 99 százalékban meggátolható
 
Mely maszkok tehát a legmegbízhatóbbak a vírus távoltartásában?
 
Úgy tűnik, az N95-ösök, melyek nem rendelkeznek szelepekkel – az első helyen a sebészi és polipropilén-maszkok állnak. Olvasd el: Minél több réteg használ a saját készítésű maszknál
 
A kézzel készített pamut maszkok szintén számos csepp levegőbe jutását meggátolják egy átlagos beszéd közben - mondták a kutatók, hozzátéve, hogy a nyaksálak, a símaszk és balaklava-jellegű maszkok azonban kevésbé hatékonyak a nyálcseppek terjedése szempontjából.
 
„Ez csupán egy demonstráció volt - további munkára van szükség a maszkok variációinak, illetve annak tökéletes feltérképezésére, miként viselik azokat az emberek” - mondta el Fischer az egyetem sajtóközleményében.
 
Ha mindenki maszkot viselne, a fertőzést okozó cseppek 99 százalékát meg tudnák állítani, mielőtt eljutnának valaki máshoz – hangsúlyozta dr. Eric Westman, a Duke orvostudományi docense.
 
"Vakcina vagy vírusellenes gyógyszer hiányában ez az egyik bevált módja annak, hogy magunkat és másokat is megvédjünk” – tette hozzá a szakember.
 
A jelentés a Science Advances folyóiratban jelent meg.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.