2020. 05. 25. - 10:35

Koronavírus - Miért nem szabad maszkban sportolni?

Koronavírus - Miért nem szabad maszkban sportolni?

A maszk viselése nemcsak fontos, hanem kötelező is a koronavírus-járvány idején – ám edzés, sportolás közben ne hordjuk azt! Káros hatása lehet az egészségre.

Sokan gondolják úgy, hogy a maszk viselése akkor is kötelező, ha mozogni mennek az utcára. A védelmet jelentő eszköz valóban igen fontos, ha el akarjuk kerülni a koronavírust, ugyanakkor testedzés esetén nem szabad hordani, mert veszélybe sodorjuk az egészségünket.
 
Mi történhet, ha nem vesszük le a maszkot testmozgás közben?
 
1.Fáradtnak és szédelgősnek érezhetjük magunkat
 
A maszk viselése kockázatos lehet edzés közben. Ha ugyanos mozgunk, a tüdőknek több levegőre van szükségük. A szív több vért pumpál, növekszik a szívverés. Ám ha maszk van rajtunk, a levegő áramlása a tüdőkbe korlátozott.
 
Légszomj gyötörhet bennünket, szédülhetünk, fáradtnak érezhetjük magunkat. S ha túlzásba is visszük a maszkban edzést, akár össze is omolhatnak a tüdők. Veszélyben lehetünk akkor is, ha bármilyen mögöttes egészségügyi állapot jellemző ránk, mint például szívbetegség vagy magas vérnyomás.
 
Testmozgás közben a maszk viselése nem javasolt - bajt okozhat
Testmozgás közben a maszk viselése nem javasolt - bajt okozhat
 
2.Vészjelek esetén azonnal álljunk le!
 
Bármilyen kellemetlenség-érzés figyelmeztető jel lehet edzés közben. Ha betartjuk saját korlátainkat, nem lesz bajunk - ám tilos ignorálni a vészjeleket, így például a kimerültséget és a légszomjat. Ha úgy érezzük, valami nincs rendben, azonnal hagyjuk abba a mozgást! Az intenzív edzést egyébként is hanyagolni kell, ha a maszkot magunkon szeretnénk tartani. Nézd meg, hogyan ügyelhetsz a súlyodra karantén alatt!
 
3.A távolságtartás maszk nélkül is védelmet nyújthat
 
A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy testedzés közben nem viseljük a maszkot. Ez a jelenlegi körülmények között nehézkesnek tűnhet, ám a maszk hordásának kockázata testmozgás közben igencsak jelentős.
 
Menjünk mozogni olyan parkba, patak partra, esetleg a környező utcákba, ahol nincs sok ember. Mehetünk akár korán reggel is, vagy este, amikor kevesen vannak az utcán. Ha betartjuk a távolságtartást, a maszknélküliség nem okozhat gondot és egészségünket sem veszélyeztetjük.
 
Ügyeljünk azonban arra, hogy a koronavírus elkerülése érdekében továbbra is tartsunk be minden higiéniai szabályt! Mossunk kezet alaposan, ha hazaértünk, s ne érjünk arcunkhoz puszta kézzel! Már a házból kijövet is megfoghattuk ugyanis a bejárati ajtót vagy a lift gombját. Olvasd el, mi a szappan valódi titka!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.