2020. 11. 23. - 10:55

Koronavírus: nem valószínű, hogy gyógyulás után 6 hónapig újrafertőződik valaki

Koronavírus: nem valószínű, hogy gyógyulás után 6 hónapig újrafertőződik valaki

Azok az emberek, akik már megbetegedtek koronavírusban, de meggyógyultak, nagyjából fél évig valószínűsíthetően nem fertőződnek meg ismét – állítja egy tanulmány.

Legalább 6 hónapig nem valószínű az újrafertőződés, ha valaki már kigyógyult a koronavírusból – állapította meg egy tanulmány, melyet az angliai Oxfordi Egyetem kutatói végeztek.
 
„Ha egy ember megfertőzödött a koronavírussal, majd kigyógyult, az már védelmet nyújt az újrafertőződéssel szemben, legalább 6 hónapra. Ez jó hír, mert biztosak lehetünk abban, hogy legalább rövidtávon, aki egyszer beteg lett, az nem kapja el hamarosan újra a Covid-19-et” – mondta el David Eyre, a tanulmány társ-szerzője, az oxfordi Nuffield Népegészségügyi Tanszék professzora.
 
Hozzátette: egy korábbi tanulmányból tudják, hogy az antitest-szintek idővel leesnek. De a legutóbbi kutatás eredménye azt mutatja, van némi immunitás azokban, akik már egyszer megfertőződtek. Olvasd el: A koronavírus a szemre nézve is veszélyes?
 
Koronavírus: úgy tűnik, a már kigyógyultaknál 6 hónapon belül kicsi az újrafertőződés esélye
Koronavírus: úgy tűnik, a már kigyógyultaknál 6 hónapon belül kicsi az újrafertőződés esélye
 
Az új tanulmányhoz, amelyet még nem tettek közzé orvosi folyóiratban, Eyre és munkatársai 2020 áprilisa és novembere között végzett ismételt antitestvizsgálatot 12.180 egészségügyi dolgozón az Oxfordi Egyetemi Kórházakban.
 
Novemberig a tanulmány alanyai közül 1.246-nál fejlődtek ki antitestek a koronavírussal szemben, a többieknél nem.
 
Az elemzés felfedezte: azok közül, akiknél kialakultak az antitestek az új koronavírus ellen, senkinél sem lett pozitív a teszt egy durván 7 hónapos időszak alatt.
 
Ugyanakkor, a több mint 11 ezres kórházi személyzet tagjai közül 89-nen – akiknél nem voltak jelen az antitestek, vagyis az emberi immunrendszer által a fertőzés leküzdésére termelt fehérjék - megfertőződtek a vírussal a vizsgálati időszak alatt. Olvasd el: Koronavírus - 5-ből 4 embernél alakulnak ki tünetek
 
Érdekes, hogy a személyzet tagjai közül 76 ember – akiknél szintén nem fejlődtek ki antitestek – koronavírus-tesztje pozitív lett, ám nem igazán mutatták a betegség jeleit. Eközben 3 ember, akiknél jelen voltak az antitestek, tünetmentes maradt – írták a kutatók.
 
A három antitesttel rendelkező egészségügyi dolgozó, akik pozitív eredményt mutattak a koronavírus-teszten, jól érezték magukat és nem alakultak ki ismét a betegség tünetei náluk.
 
A jelek szerint tehát az új koronavírus elleni antitestek különböző szintű immunitást kínálnak a fertőzéssel szemben.
 
Egyes kutatók szerint az immunitás több mint 7 hónapig tart, míg mások azt sugallják: ennek időtartama bizonyos embereknél csupán 90 nap.
 
Súlyos újrafertőződéses eseteket jelentettek viszont olyan embereknél, akiknél megerősítették a koronavírus jelenlétét, majd felépültek, s ismét pozitív lett a tesztjük a vírus más törzse miatt, néhány hónappal később.
 
Az immunitással és újrafertőzéssel kapcsolatos vizsgálatoknak persze vannak következményeik, s a kutatók hatékony vakcina kifejlesztésére törekszenek a vírus ellen - mellyel remélhetőleg véget vetnek a járványnak.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.