2021. 02. 10. - 10:35

Lassíthatja a koronavírus terjedését egy bizonyos fehérje hiánya?

Lassíthatja a koronavírus terjedését egy bizonyos fehérje hiánya?

Tudósok szerint egy emberi fehérje, a neutrofil elasztáz magasabb szintje állhat a koronavírus-járvány gyors terjedése mögött.

Egy, neutrofil elasztáz nevű emberi fehérje magas szintje okozhatja a koronavírus gyors terjedését – állapították meg kutatók.
 
A Covid-19 betegség, melyet a koronavírus vált ki, számos mutáción esett már át. Pánikot okoz a világban rendkívül gyors átadhatósága miatt.
 
Miközben azonban például az Egyesült Királyságban riasztóan nőtt a Covid-19 fertőzések és halálozások száma, Ázsiában már nem ez a helyzet – utóbbiban az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba, mivel a járvány terjedése lelassult. Olvasd el: A 20-49 év közöttiek terjesztik legjobban a koronavírust
 
Lassíthatja a koronavírus terjedését egy bizonyos fehérje hiánya
Lassíthatja a koronavírus terjedését egy bizonyos fehérje hiánya
 
Ázsia országai, különösen India, kevesebb esettel szembesült az elmúlt hónapokban. Kutatók szerint ez a neutrofil elasztáz nevű emberi fehérjének köszönhető - egy semleges szerin proteáznak, amely a tüdő elasztolitikus aktivitásának alkotóeleme.
 
A nyugat-bengáli Kalyani Nemzeti Orvostudományi Genomikai Intézet kutatócsoportja megállapította: ez a fehérje gyakoribb az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, mint Indiában.
 
Ennek az adott emberi fehérjének a hiánya magyarázza, hogy a koronavírus nem terjed olyan gyors iramban az ázsiai országokban – mutatott rá a tanulmány.
 
A neutrofil elasztáz magasabb szintje elősegíti a koronavírus bejutását az emberi sejtekbe, szaporodást és gyorsabb terjedést kiváltva a fertőzött egyénekből. Olvasd el: A tünetmentes emberek okozzák a koronavírus-esetek felét
 
Az említett fehérje ugyanakkor képes egy másik fehérjét is termelni, az úgynevezett alfa-1 antitripszint (AAT), melynek hiánya a neutrofil elasztáz magasabb szintjéhez vezethet a sejtekben. Emiatt a SARS-CoV-2 vírus gyorsabban terjed az emberek között – magyarázták a kutatók.
 
A tanulmány, mely az Infections, Genetics és Evolution folyóiratban jelent meg, arra is rávilágít: az AAT hiánya sokkal jelentősebb Európában és Amerikában, mint az ázsiai országokban.
 
A tudósok azt is hozzátették: az alfa-1 antitripszint termelő gén természetesen előforduló mutációja az AAT fehérje hiányát eredményezi.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.