2021. 02. 08. - 10:35

A 20-49 év közöttiek terjesztik legjobban a koronavírust

A 20-49 év közöttiek terjesztik legjobban a koronavírust

Mivel a 20-49 éves korosztályban a legmagasabb a koronavírus-fertőzöttség, a kutatók szerint szükség lenne az e korosztályba tartozó emberek oltására.

A koronavírus-fertőzöttség a 20-49 év közöttiek korcsoportjában a legmagasabb – tudatták a kutatók, akik emiatt igencsak fontosnak tartják az ebbe a korosztályba tartozó emberek mielőbb beoltását a vírus ellen.
 
Az új koronavírus, mely a Covid-19-et okozza, nem mindenkire van azonos hatással. Halálos betegségnek a legtöbb esetben a 60 év felettieknél és azoknál bizonyul, akik valamilyen krónikus egészségügyi állapottal küzdenek. Olvasd el: Tízből egy koronavírusos beteg tüdő- és vesekomplikációkkal néz szembe
 
S bár a koronavírus tünetei enyhébbek a fiatalok körében, ők nagyobb mértékben játszanak szerepet a fertőzés terjesztésében.
 
Nem mindenütt, de kinyitottak az iskolák 2020 októberében – s mint Amerikában kiderült, ahogy a szigorítások lazultak, a 20-49 éves korosztály felnőttei tették ki a fertőzöttek 72,2 százalékát.
 
A fiatal felnőttek terjesztik leginkább a koronavírust
A fiatal felnőttek terjesztik leginkább a koronavírust
 
A gyerekek és a tinik kevésbé terjesztették a vírust, a 35-49 éves korosztályból 38,2 százalék lett beteg.
 
Ezért a kutatók igencsak sürgetnék a fenti korosztályba tartozó emberek koronavírus elleni vakcinával történő beoltását.
 
A Science Magazine-ban közzétett tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy mindez lehetővé tenné az iskolák biztonságos újranyitását is.
 
Különösen, hogy az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) jelentése megerősítette: a fiatal felnőttek olyan idős emberek körében is terjesztik a vírust, akik sokkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba és halnak meg a Covid-19 miatt.
 
Komoly gondot jelent az is, hogy számos, fiatalabb korosztályba tartozó embernél alig tapasztalhatók tünetek, ezért az illető nem tudja, hogy koronavírusos és átadja a betegséget másoknak. Mindez növeli a kockázatát annak, hogy megfertőzik a vírusnak leginkább kiszolgáltatott embereket. Olvasd el: Tünetmentes emberek okozzák a koronavírus-fertőzések felét
 
Annak, aki torokfájást, orrdugulást, hányingert, hányást, hasmenést, fejfájást, köhögést és – még ha alacsony is – lázat tapasztal, azt javasolják: maradjon otthon.
 
A súlyos tünetekkel küzdők gyakran kórházi ellátásra szorulnak.
 
S bár a fiatal felnőttek kisebb eséllyel kerülnek kórházba és halnak meg a betegség miatt, a kutatók arra figyelmeztetnek: egyeseknél a kor ellenére is kialakulnak súlyos tünetek, különösen azoknál, akik elhízottak, cukorbetegek vagy magas vérnyomástól szenvednek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.