2021. 01. 13. - 10:35

A tünetmentes emberek okozzák a koronavírus-esetek felét

A tünetmentes emberek okozzák a koronavírus-esetek felét

A Covid-19 esetek legalább felét világszerte olyan emberek okozzák, akiknek nincsenek tüneteik, noha megfertőzte őket a koronavírus – ők pedig gyanútlanul továbbadják azt.

Meghökkentő számok: a koronavírus-esetek legalább felét olyan emberek okozzák szerte a világon, akik tünetmentesek, ezért nem tudják, hogy betegek és továbbadják a fertőzést – tudatta a JAMA Network Open szaklap.
 
A folyóiratban megjelent tanulmány azt is hozzáteszi: becslések szerint ezek az emberek 4 esetből 1-ben olyat fertőznek meg, aki aztán szintén tünetmentes marad.
 
A felfedezések arra hívják fel a figyelmet, nagyon fontos betartani a távolságtartást, a maszkviselést és az alapos kézmosást, még akkor is, ha valaki nem érzi betegnek magát. Ezzel megelőzhető a vírus terjedése. Olvasd el: Immunválasz okozza a koronavírusból eredő agykárosodást
 
Számos beteg nem mutatja a koronavírus tüneteit, de terjeszti a fertőzést
Számos beteg nem mutatja a koronavírus tüneteit, de terjeszti a fertőzést
 
„A járvány kontrollálása során muszáj figyelembe vennünk a „csendes járvány” eseteit is, hiszen vannak, akik teljesen észrevétlenül terjesztik a vírust” – mondta dr. Jay Butler, a tanulmány társ-szerzője.
 
„A közösségi enyhítő intézkedések egyelőre továbbra is fontosak a Covid-19 terjedésének visszaszorításában, mivel az oltások felvétele növekszik, s továbbra is együtt dolgozunk az élet normalizálásáért” - mondta Butler, az amerikai járványügyi központ (CDC) ellenőrzésért és megelőzésért felelős igazgatóhelyettese.
 
Csak az Egyesült Államokban 21 millió megerősített koronavírusos esetet regisztráltak 2021 január közepén.
 
Számos járvány-kitörés eredete ismeretlen – tekintve, hogy sok eseményt megtartanak, amelyek jelentős fertőzés-terjesztőnek számítanak. Olvasd el: Tízből egy koronavírusos beteg tüdő- és vesekomplikációval néz szembe
 
S ennek oka az is, hogy sokkal több tünetmentes beteg van, mint amennyire a szakemberek számítottak.
 
A kutatók eredményei többezer eseten alapulnak és 2020 júliusáig fedik le a járvány terjedését. 
 
Számos tényezőt számításba véve – beleértve az időt, amennyi alatt egy ember fertőzővé válik -, az új Covid-19 esetek legalább 50 százalékánál arról van szó, hogy a páciensek ki voltak téve egy másik ember közelségének, akinek fogalma sem volt róla, hogy koronavírusos.
 
A kutatók szerint az összes betegség-átvitel 59 százaléka származott tünetmentes betegektől, 35 százaléka azoktól, akiknél később jelentkeztek tünetek - 24 százaléka tehát azoktól eredeztethető, akiken semmi sem látszott.
 
Dr. Jay Butler úgy véli, a stratégikusan megtervezett tesztelés a betegnek nem látszó embereknél is fontos lenne – például azoknál, akik tudják, hogy érintkeztek koronavírusossal vagy elkerülhetetlen, hogy sok ember közelében legyenek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.