2019. 11. 12. - 12:03

Legyen hatékony az otthoni edzés

Legyen hatékony az otthoni edzés
A mai felgyorsult világban annyira sűrű a napi időbeosztásunk, hogy sokszor még ha szeretnénk, akkor sincs lehetőségünk edzőterembe menni mozogni.
Persze vannak olyanok is, akik szimplán gátlásosak és nem szeretnek mások társaságában edzeni. Ha ezekkel a helyzetekkel szembesülünk, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy edzéseinket inkább otthon végezzük. Annak függvényében, hogy erősíteni, fogyni vagy esetleg alakot formálni szeretnénk, választhatunk a különböző mozgásformákból és eszközökből. Most felsorolunk néhány praktikus tanácsot az otthoni testedzésekhez, amik segíthetik a hatékonyságunkat és támogatják a kitartásunkat.
 
Mekkora hely és erőforrás áll rendelkezésünkre?
 
A rendelkezésünkre álló hely mérete fontos feltétele lehet annak, hogy milyen típusú edzést tudunk, illetve szeretnénk végezni. Ha konditermi edzésre vágyunk és van rá lehetőségünk, akkor a garázsban vagy egy szabad szobában ki tudunk alakítani egy saját kis edzőtermet. Ha anyagi lehetőségeink engedik, úgy több különböző gyakorlatokra tervezett géppel is fel lehet szerelni a helyiséget. Sok esetben erre sajnos nincsen lehetőség, ezért érdemes lehet egy multifunkcionális eszközt választani, amivel egy komplett edzéstervet tudunk elvégezni.
 
Az otthoni edzéseket hely, illetve anyagi forrás hiányában egyszerűbb eszközökkel is végezhetjük. Egyszerű fitnesz eszköznek számít a kézisúlyzó, a gumikötél, a jógamatrac, egy fitneszlabda vagy fitnesszalag, haspad, szivacshenger, szobabicikli, kettlebell. Ezek mind  lehetőséget nyújtanak a hatékony és intenzív edzésmunkák elvégezésére.
 
Alacsony eszközigényű edzések otthonra
 
Vannak olyan, segédeszközöket nem vagy csak kis mértékben igénylő kardioalapú edzések, mint például az Insanity (Shaun T), Jump and Step, Zumba illetve az ugrálókötéllel végzett gyakorlatok. Ezen edzések az intenzitásukból fakadóan egy kicsit veszélyesebbek, viszont nagyon hatékony zsírégetők és jóval rövidebb ideig tartanak, mint a hagyományos edzésfajták. Habár kisebb anyagi befektetést igényel, azonban rendkívül praktikus, főleg kezdők részére egy szobakerékpár.
 
Rendkívül praktikus, főleg kezdők részére.
 
Bármikor, akár 20-30 percre is fel tudunk rá pattani egy kicsit tekerni és nem kell hónapról-hónapra kondibérletet fizetnünk. Másik nagy előnye, hogy nem foglal nagy helyet és általában könnyen mozgatható.
 
Mire figyeljünk az otthoni edzéseknél
 
Szigorúan tartsuk magunkat az eltervezett edzési időpontokhoz. A leghatékonyabb, ha az edzéseket mindig ugyanabban az időpontban végezzük. Ez sokat segít abban is, hogy ne halogassuk őket, ami sajnos sokkal gyakrabban megesik, ha az ember otthon edz. Egy otthoni edzés folyamán csökkenhet az intenzitásunk, tempónk, akár a gyakorlatok ismétlésszáma is, mert megzavarhat egy telefoncsörgés, a szomszéd vagy csak egyszerűen nem figyeljük úgy az időt.
 
Ajánlott egy pontos edzéstervet készíteni.
 
Éppen ezért ajánlott egy pontos edzéstervet készíteni, ami tartalmazza a gyakorlatokat, az ismétlésszámot és a köztük eltelt időt is. Távolítsuk el továbbá az olyan zavaró tényezőket, mint például a telefon, ami eltereli a figyelmünket a lényegről.    
 
Az edzésekhez háttértudás is szükséges
 
Vannak olyan sportok, ahol kifejezetten fontos a gyakorlatok pontos elsajátítása. Ez szükséges az elvárt fejlődéshez és a balesetmentes edzésekhez egyaránt. Erre nagyon jó példa a Kettlebell, ahol mindenképpen szükséges eleinte igénybe venni megfelelő edzői segítséget, csak ezután szabad otthon, önállóan edzeni, amikor már a gyakorlatok pontos elvégzését elsajátítottuk!
 
Vannak olyan sportok, ahol kifejezetten fontos a gyakorlatok pontos elsajátítása.
 
 
Néhány hasznos trükk, hogyan tudod rávenni magad az edzésre akkor is, ha nincs hozzá kedved
 
Az otthoni edzés egyik hátránya, hogy könnyebben feladhatjuk, vagy elhagyhatunk edzésnapokat. Ezeket egy-két hasznos praktikával megelőzhetjük vagy csökkenthetjük.
 
 

1. Vonjunk be az edzésbe családtagokat vagy barátokat, így egymást is tudjuk motiválni.

2. Ne kezdjünk rögtön nehéz edzéstervvel, így kevesebb az esély arra, hogy korán, idő előtt feladjuk

3. Állítsunk magunk elé reális elvárásokat, ne akarjunk túlzottan gyors eredményeket.

4. Figyeljünk jobban a táplálkozásunkra, így az eredmények is jobban fognak látszani.

5. Motiváljon minket az, hogy a rendszeres sportolás tudományosan bizonyítottan csökkea kortizol szintet, azaz a stresszhormonok termelődését, így sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk  a mozgás általa, ami pozitívan hat a magánéletünkre is.

 
 
Legyen bármilyen típusú edzés amit választunk, ha nem érezzük magunkat elég fittnek vagy felkészültnek, akkor kezdjük csak reggeli vagy esti laza tornákkal. Az igazság az, hogy el kell kezdeni, mert a halogatás egészen biztos, hogy nem vezet majd eredményre. 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.