2024. 03. 04. - 08:50

Meglepő dologra jött rá a mesterséges intelligencia a prosztatarák kapcsán

Meglepő dologra jött rá a mesterséges intelligencia a prosztatarák kapcsán

A kutatók mesterséges intelligencia segítségével fedték fel az agresszív prosztatarák új formáját, amely a betegség diagnosztizálását és kezelését forradalmasíthatja a jövőben.

A prosztatarák nemcsak egy betegség – derült ki egy új kutatásból, melyhez a tudósok igénybe vették  a mesterséges intelligencia segítségét.
 
Az agresszív prosztatarák új formáját fedték fel, amely forradalmasíthatja e rákbetegség diagnosztizálását és kezelését a jövőre nézve.
 
Nemcsak egyfajta rák létezik
 
A Cell Genomics folyóiratban közölt tanulmány feltárja, hogy a prosztatarák - mely minden nyolcadik férfit érint élete során - két különböző altípust foglal magában. Ezeket evotípusoknak nevezik.
 
A felfedezés az Oxfordi Egyetem és a Manchesteri Egyetem vezette nemzetközi csapatnak köszönető, akik mesterséges intelligenciát alkalmaztak DNS-adatokon a prosztatát érintő két különböző altípus azonosítására. Olvasd el: Képes a prosztatarák kezelésének optimális idejét megítélni a mesterséges intelligencia
 
Meglepő dologra jött rá a mesterséges intelligencia a prosztatarák kapcsán
Meglepő dologra jött rá a mesterséges intelligencia a prosztatarák kapcsán
 
A kutatócsoport bízik benne, hogy eredményeik több ezer életet menthetnek meg a jövőben és forradalmasíthatják a prosztatarák diagnosztizálását és kezelését.
 
Mindez végső soron személyre szabott kezeléseket biztosíthat minden egyes páciens számára egy genetikai teszt alapján, amelyet szintén mesterséges intelligencia segítségével végeznek el.
 
A kutatásban az Oxfordi Egyetem, a Manchesteri Egyetem, a Kelet-Angliai Egyetem és a londoni Rákkutató Intézet tudósai vettek részt.
 
A tanulmány rávilágít arra, miként befolyásolhatja a prosztatarák diagnózisa a fizikai, érzelmi és mentális jóllétet.
 
„Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a prosztatadaganatok több útvonalon fejlődnek ki, ami két különböző betegségtípushoz vezet. Ennek megértése kulcsfontosságú, mivel lehetővé teszi a daganatok osztályozását a rák kialakulásának mikéntje alapján - nem pedig kizárólag az egyedi génmutációkra vagy expressziós mintákra alapozva” – mondta el dr. Dan Woodcock vezető kutató, az Oxfordi Egyetem Nuffield Sebészeti Tudományok Tanszékének munkatársa.
 
A kutatócsapat és a Cancer Research UK (CRUK) együttműködésének célja olyan genetikai teszt kifejlesztése, amely a hagyományos stádium-besorolással és osztályozással kombinálva pontosabb prognózist adhat minden egyes beteg számára, lehetővé téve a testreszabott döntéseket a kezelésre vonatkozóan. Olvasd el: A Da Vinci robot prosztatát távolított el Budapesten
 
Az MI a DNS-ben levő változásokat vizsgálta
 
A kutatók mesterséges intelligencia segítségével a prosztatarák mintáinak DNS-ében bekövetkezett változásokat tanulmányozták, a teljes genom szekvenálást használva, 159 betegnél.
 
A neurális hálózatoknak nevezett mesterséges intelligencia-technika segítségével két különböző rákcsoportot azonosítottak ezen betegek között.
 
Ezt a két csoportot megerősítették két másik, az adatok különböző aspektusaira alkalmazott matematikai megközelítéssel is. A megállapítás más független kanadai és ausztráliai adatkészletekben ugyancsak megerősítésre került.
 
Ezután a szakemberek az összes információt integrálták, s létrehoztak egy evolúciós fát, amely bemutatja, hogyan fejlődik ki a prosztatarák két altípusa, végül két különböző betegségtípusba, az úgynevezett evotípusokba konvergálva.
 
„Ez a megértés kulcsfontosságú, megoldja ugyanis a számunkra, hogy a daganatokat evolúciós pályájuk alapján osztályozzuk, nem pedig kizárólag az egyedi génmutációk vagy expressziós minták alapján” – jegyezte meg David Wedge, a Manchester Cancer Research Center professzora, a tanulmány vezetője.
 
Elkerülhetők szükségtelen kezelések
 
A fenti megállapítások azzal járhatnak, hogy gyakran elkerülhető lenne a szükségtelen kezelés, megkímélve a férfiakat olyan mellékhatásoktól, mint az inkontinencia és az impotencia – emelte ki Colin Cooper, az UEA Norwichi Orvostudományi Karának kutatója.
 
„Ez a tanulmány jelentős fontossággal bír, mert eddig azt hittük, a prosztatarák csak egyfajta betegség. Ám csak most, a mesterséges intelligencia fejlődésével tudtuk kimutatni, hogy valójában két különböző betegség létezik, altípusok is szerepet játszanak itt" – jegyezte meg Cooper professzor.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.