2024. 01. 15. - 08:50

Gyorsabban észlelhető a prosztatarák mesterséges intelligencia segítségével

Gyorsabban észlelhető a prosztatarák mesterséges intelligencia segítségével

Hamarabb képesek észlelni a szakemberek a prosztatarákot egy új, mesterséges intelligencia-alapú internetes eszköz segítségével.

Gyorsabban észlelni lehet a prosztatarákot egy új mesterséges intelligencia-vezérelt internetes eszköz alkalmazásával. A technológiát a Northeastern Egyetem kutatói dolgozták ki.
 
Elmondásuk szerint az új, MI-t használó webalapú eszköz segíthet a patológusoknak hamarabb felismerni a prosztatarákot.
 
Ez a daganatos betegség az egyik leggyakoribb rák – az Egyesült Államokban a második vezető halálok a férfiak körében. Ha azonban elég korán észreveszik, a betegség sokkal könnyebben kezelhető és sok esetben a páciensek gyógyíthatók is. Olvasd el: Képes a prosztatarák kezelésének optimális idejét megjósolni a mesterséges intelligencia
 
Gyorsabban észlelhető a prosztatarák mesterséges intelligenciával
Gyorsabban észlelhető a prosztatarák mesterséges intelligenciával
 
A korai észlelésnek és a terápia fejlesztésének köszönhetően - a Fred Hutch Rák Központ szerint - az 1990-es évek óta a prosztatarák okozta halálozások száma az Egyesült Államokban 40-50 százalékkal csökkent. 
 
Ennek ellenére egyre gyakrabban diagnosztizálnak 50 év alatti férfiaknál prosztatarákot. Ugyanakkor az USA-ban továbbra is hiány van patológusokból - így sok embernél nem szűrik ki a betegséget időben.
 
Diagnózist gyorsít a mesterséges intelligencia
 
Az új eszköz segíthet a diagnózis felgyorsításában – állítják a Maine állambeli Portlandben található Northeastern's Roux Intézet kutatói.
 
A jelenlegi módszerek szerint az orvosok manuálisan néznek át biopsziás tárgylemezeket és keresik a szerv rendellenességeit. Ez a folyamat egy órába is telhet. Ezzel szemben az új eszköz alkalmazása mindössze másodperceket vesz igénybe – állítják a kutatók.
 
„Ez a munka pontosabb és időszerűbb diagnózist és osztályozást biztosít, mint a prosztatarák diagnózisának manuális folyamata - mondja Saeed Amal, a Northeastern biomérnök professzora, az eszköz fejlesztésének vezetője. - Ez csökkenti a diagnózis, az osztályozás és a kezelés idejét, egyúttal jelentősen javítja a betegellátást és segít enyhíteni a patológushiány okozta problémákat.”
 
Patológusok egy kis csoportja a közelmúltban tesztelte az új eszközt az Amal által végzett kísérleti kutatás részeként. A visszajelzések alapján a csapat most azon dolgozik, hogy továbbfejlesztse a születőben lévő technológiát, hogy a jövőben szélesebb körű felhasználásra kínálhassa az eszközt.
 
A webeszköz bármely internetböngészővel elérhető. A kezelőfelületet úgy tervezték, hogy gyorsan és egyszerűen lehessen használni, lehetővé téve a patológusok számára, hogy néhány kattintással feltöltsék a biopsziás vizsgálatokat - magyarázta Amal.
 
Az FDA még nem hagyta jóvá az eszközt - jelenleg az egyetem szerverein tárolják. A webes alkalmazást azonban a Cancers folyóiratban megjelent cikk is ismertette. Olvasd el: Vizeletből azonosítja a prosztatarákot a mesterséges intelligencia
 
A szkennelések feltöltését követően az eszköz mély tanulási algoritmusokat használ és elemzi a vizsgálatot, majd a Nemzetközi Urológiai Patológusok Társasága (ISUP) osztályozási modellje alapján előrejelzi a prosztata szám szerinti besorolását.
 
Az ISUP modell segít a patológusoknak megérteni a prosztata egészségi állapotát és a páciens rákos betegségének súlyosságát, amennyiben van ilyen.
 
Nem véletlen, hogy a rendszer webböngészőn keresztül is elérhető. A világ számos orvosi rendelőjében van számítógép és internet-hozzáférés. Az eszköz célja a mesterséges intelligencia egyszerűbb integrálása a klinikai folyamatba – mondta el Amal.
 
„A munka legújabb aspektusa a mesterséges intelligencia és a prosztatarák diagnosztizálásának többféle módszerével történő integrálás úttörő megközelítésében rejlik egy olyan alkalmazás formájában, amelyet valós klinikákon lehet használni” - írta a jelentés összefoglalójában a szakember.
 
Amint az eszköz információt szolgáltat a vizsgálatról, a webes eszköz információkat kínál a következő lépések meghatározásához.
 
Nagyon bíznak a jövőben
 
A fenti tanulmány célja a rendszer használhatóságának és hozzáférhetőségének megértése volt. Öt patológus vett részt a vizsgálatban, őket kérték fel, hogy mondják el véleményüket a szoftverről.
 
„A könnyebb érthetőséget illetően a felhasználók 60 százaléka kényelmesen navigált az alkalmazásban - írta Amal a jelentés összefoglalójában. - Az átlagos értékelés 7-ből 5,5 a bemutatott információk és az intuitivitás tekintetében.”
 
A jövőbeni tanulmányok során a csapat abban bízik, hogy több mint 20-ra növelheti a résztvevők számát.
 
„A tanulmányból nyert betekintések megalapozzák a jövőbeli iterációkat és fejlesztéseket, amelyek célja a felhasználói élmény és a webalkalmazás klinikai hatásának javítása" – mondta el Saeed Amal professzor.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.