Egészség hírek

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Növelheti a szívinfarktus esélyét a kalcium felgyűlése a szív koszorúereiben – állapította meg a Texas Southwestern Egyetem tanulmánya.

Lehetséges, hogy a kalcium felhalmozódása a szív koszorúereiben emeli a szívroham kockázatát – erre jutott egy új tanulmány, melyet a Journal of the American College of Cardiology szaklap közölt – s a Texas Southwestern Egyetem munkartársai készítettek.

A kutatók rájöttek arra, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél nem volt észlelhető kalcium felgyűlés a koszorúerekben, lényegesen kisebb mértékben volt esély a szívrohamra vagy a stroke-ra, függetlenül attól, hogy diabéteszesek voltak, magas vérnyomással küzdöttek vagy magas volt a koleszterin szintjük.

Az esetek száma ugyanakkor nem nagy – hangsúlyozta dr. Parag Joshi, kardiológus, az University of Texas Southwestern professzor asszisztense.

Szívroham kockázatot növelhet a kalcium felhalmozódása az erekben

Szívroham kockázatot növelhet a kalcium felhalmozódása az erekben

 

„Felfedezéseink azt sugallják, azoknál a személyeknél, akiknek nincs kalcium-felhalmozódás az ereikben, nem szükséges sztatinok szedése, egyéb rizikófaktorok jelenléte ellenére sem, melyek szívkoszorúér-megbetegedést okozhatnak."

A kutatók 6184 ember szívéről és mellkasáról készítettek CT felvételeket, 45 és 84 éves kor között – egyiküknek sem volt soha szívrohama vagy stroke-ja.

A résztvevők felénél nem volt tapasztalható kalcium felhalmozódás az artériákban (CAC), s nekik kevesebb, mint 3 százalékos esélyük volt egy szív- és érrendszeri probléma jelentkezésére a 10 éves követési periódus alatt – annak ellenére, hogy egyéb kockázati tényezők fennálltak náluk, szívrohamra és stroke-ra, 2-es típusú diabéteszre, magas vérnyomásra és magas koleszterinszintre.

A nullás CAC érték ugyanakkor nem jelenti, hogy nincs plakképülés az artériákban vagy nem áll fenn szívinfarktus kockázata. Ám a szívroham esélye kisebb, mint azokban az esetekben, amikor sztatinokat ajánlanak.

„Fontos tudni sztatin alkalmazása előtt, hogy milyen a páciens CAC értéke – mert lehet, hogy nincs is szükség rá a szívroham és a stroke megelőzéséhez” – fogalmazott dr. Joshi.

Kapcsolódó cikk:

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat?

A gyermekkori cikizés felnőttkorban betegséget okoz?

B.A.

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >