2017. 08. 23. - 10:00

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Növelheti a szívinfarktus esélyét a kalcium felgyűlése a szív koszorúereiben – állapította meg a Texas Southwestern Egyetem tanulmánya.

Lehetséges, hogy a kalcium felhalmozódása a szív koszorúereiben emeli a szívroham kockázatát – erre jutott egy új tanulmány, melyet a Journal of the American College of Cardiology szaklap közölt – s a Texas Southwestern Egyetem munkartársai készítettek.

A kutatók rájöttek arra, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél nem volt észlelhető kalcium felgyűlés a koszorúerekben, lényegesen kisebb mértékben volt esély a szívrohamra vagy a stroke-ra, függetlenül attól, hogy diabéteszesek voltak, magas vérnyomással küzdöttek vagy magas volt a koleszterin szintjük.

Az esetek száma ugyanakkor nem nagy – hangsúlyozta dr. Parag Joshi, kardiológus, az University of Texas Southwestern professzor asszisztense.

Szívroham kockázatot növelhet a kalcium felhalmozódása az erekben

Szívroham kockázatot növelhet a kalcium felhalmozódása az erekben

 

„Felfedezéseink azt sugallják, azoknál a személyeknél, akiknek nincs kalcium-felhalmozódás az ereikben, nem szükséges sztatinok szedése, egyéb rizikófaktorok jelenléte ellenére sem, melyek szívkoszorúér-megbetegedést okozhatnak."

A kutatók 6184 ember szívéről és mellkasáról készítettek CT felvételeket, 45 és 84 éves kor között – egyiküknek sem volt soha szívrohama vagy stroke-ja.

A résztvevők felénél nem volt tapasztalható kalcium felhalmozódás az artériákban (CAC), s nekik kevesebb, mint 3 százalékos esélyük volt egy szív- és érrendszeri probléma jelentkezésére a 10 éves követési periódus alatt – annak ellenére, hogy egyéb kockázati tényezők fennálltak náluk, szívrohamra és stroke-ra, 2-es típusú diabéteszre, magas vérnyomásra és magas koleszterinszintre.

A nullás CAC érték ugyanakkor nem jelenti, hogy nincs plakképülés az artériákban vagy nem áll fenn szívinfarktus kockázata. Ám a szívroham esélye kisebb, mint azokban az esetekben, amikor sztatinokat ajánlanak.

„Fontos tudni sztatin alkalmazása előtt, hogy milyen a páciens CAC értéke – mert lehet, hogy nincs is szükség rá a szívroham és a stroke megelőzéséhez” – fogalmazott dr. Joshi.

Kapcsolódó cikk:

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat?

A gyermekkori cikizés felnőttkorban betegséget okoz?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.