2018. 06. 20. - 10:38

Miért vagyunk dühösek éhesen?

Miért vagyunk dühösek éhesen?

Bizonyára megfigyeltük már, hogy ha éhesek vagyunk, sokkal stresszesebbé és mérgesebbé válunk, mint amilyenek egyébként lennénk. De tudjuk-e, hogy mi ennek a háttere?

Valószínűleg számunkra sem újdonság, hogy aki éhes, nincs igazán jól a bőrében. Sokkal nagyobb mértékű stressz és düh uralkodik el rajtuk, mint az jóllakottan jellemző lenne.
 
Egy kutatás szerint mindez annak a bonyolult érzelmi válasznak köszönhető, melyet együttesen a biológia, személység és a környezet kölcsönhatása eredményez. A tanulmány azt mutatja, hogy az éhes ember nagyobb mértékben érez olyan kellemetlenségeket, mint a stressz, utálat, méreg és düh.
 
Az éhes ember negatívvá válik és másokon tölti ki ingerültségét
Az éhes ember negatívvá válik és másokon tölti ki ingerültségét
 
„Mindannyian tudjuk, hogy az éhség olykor hatással van érzelmeinkre és a világ felfogására – a rosszindulat és az ingerlékeny könnyen kialakul az éhség miatt” – magyarázta Jennifer MacCormack, vezető kutató, az amerikai, Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetemről.
 
Laboratóriumi körülmények között – mint azt az Emotion szaklapban közzétették – 200 egyetemistával végeztek tesztet a kutatók. Vagy ettek, vagy sem az elvégzendő feladat előtt, amely meglehetősen unalmas volt. A számítógépnek hibát kellett jeleznie, amelyről a diákok nem tudtak előre, de őket hibáztatták érte.
 
Ezt követően kérdőíveket töltöttek ki, melyből kiderült, hogy az éhes tanulók sokkal keményebben, elítélő hangnemben védték magukat.
 
„Amikor az éhség miatt kellemetlenül érezzük magunkat, erősebb érzelmeket közvetítünk, s azokra az emberekre vetítjük ki ezeket, akikkel éppen együtt vagyunk – mondta el Kristen Lindquist, a tanulmány társ-szerzője. – Testünk igen erős szerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat percről-percre, miként érzékeljük a világot és hogyan viselkedünk – akár éhesek vagyunk, akár telítettek, fáradtak vagy frissek” – összegezte a szakember.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.