Egészség hírek

Mit választ a gyerek?

Mit választ a gyerek?

Az, hogy a csemeténk mire szavaz a kekszek, almák és joghurtok közül, nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Annyi azonban bizonyos: leginkább amellett dönt, amit meg is enne.

Mint azt már bizonyára megfigyeltük, a gyermekeket nem az vezérli az ételválasztásban, hogy mi az egészséges. Ők aszerint döntenek, mit szeretnek megenni. Ugyanakkor bizonyos élelmiszermárkákkal és saját döntéseikkel befolyásolni lehet őket – derítette ki egy új kutatás.

„Az egyedüli és legfontosabb tényező abban, miért választ egy gyermek nassolnivalót, annyi, hogy azt vásárolja meg, amit meg is szeretne enni” – mondta a tanulmány vezetője, Sean Cash, a Bostoni Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi iskolájának professzora.

Azok viszont, akiknek megadták az engedélyt, jóval költség-tudatosabban választottak – átgondolták, minek mi az ára a nassolnivalók közül – mutattak rá a kutatók. Azok pedig, akik márkatudatosak voltak, csak akkor választották az adott termékeket, ha kedvelték a márkát.

A gyerekek általában azt választják, amit szívesen meg is ennének

A gyerekek általában azt választják, amit szívesen meg is ennének

A kutatás azt sugallja tehát, hogy – legalábbis az engedélyt kapott gyerekeknél – az egészségtelen nassolnivalók árainak emelése arra ösztönözte a lurkókat, hogy az egészségesebbet válasszák.

A tanulmányhoz a kutatók 116 gyermeknek bocsátottak a rendelkezésére választási lehetőséget a nassolnivalók közül. A 8-11 év közötti, bostoni csemeték mind iskola utáni programon vettek részt. A választási lehetőségek között csokoládéchips-es kekszet, almaszeleteket és iható eperjoghurtot kínáltak nekik.

Ezek vagy a McDonald’s-é voltak, vagy valamilyen általános márkák.

Az árak 30-70 cent között változtak, s minden gyermeknek 2 dollárt adtak, amiből költhetnek. Tíz alkalommal mutattak nekik képeket két nassolnivalóról, s azt kérték tőlük, válasszanak egyikből, vagy ne válasszanak semmit. A legtöbbször a kekszet választották.

„Csak azok a gyerekek vették figyelembe az árat, akiknek megadtuk a lehetőséget, hogy ne válasszanak semmit – mondta el Sean Cash. – Így is sokan választották a kekszet, de jóval óvatosabbak voltak az árakat illetően.”

A McDonald’s-tól származó nassolnivalók csoportjával azt tesztelték, fontos-e a márkanév a gyerekek döntéseiben. Miközben az eredmények azt sugallták, hogy a lurkók nem tulajdonítanak igazán jelentőséget a márkáknak annyira, mint azt a szülők gondolják, a kutatók rájöttek, hogy ha szeretnek egy márkát, az jobban számított, mint maga a márkanév.

„Sokkal lényegesebb volt a gyerekek számára, mi volt az étel, minthogy milyen márkanév szerepel a csomagoláson, és 2,5-szer fontosabbnak tűnt, mint az ár.”

Néhány finomsággal egészségesebb választásokra sarkallhatjuk a gyermeket

Néhány finomsággal egészségesebb választásokra sarkallhatjuk a gyermeket

A tanulmánnyal kapcsolatban csupán olyan korlátokat fogalmaztak meg a kutatók, mint például, hogy a gyerekek ellenőrzött körülmények között voltak és nem egy boltban – s a csábítás is jelentős szerepet játszhatott döntéseikben.

Gilda Moreno, a Miamiban levő Nicklaus Gyermekkórház klinikai pszichológusa szerint az otthoni környezet azért jelentős szerepet játszik abban, mit választ az ételek közül egy csemete, mint amikor idegen környezetben van.

A végkövetkeztetés ugyanakkor az, hogy ha egy szülő szeretné egészségesebb választásokra sarkallni a gyermekét, ne tartson otthon egészségtelen ételeket.

Jó ötlet viszont, ha almát, mogyoróvajat tartunk a konyhában, melyeket finom és egészséges nassolnivalókhoz lehet használni. A cukros üdítőket hanyagoljuk, s töltsünk ki egy kancsó vizet, amelyet citrommal, esetleg mangóval ízesítünk. A gyerekek abból választanak, amit otthon találnak.

Kapcsolódó cikk:

Alacsonyabbak a nem valódi tejet ivó gyerekek?

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat

B.A.

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >