2018. 06. 13. - 10:44
Nem igazán egészséges a munkahelyi étel?

Gyakran érezzük betegnek magunkat, miután a munkahelyünkön ettünk? Nem árt vigyáznunk. Számos betegség leselkedhet ránk.
Amennyiben megvan az a szokásunk, hogy az ebédet a munkahelyi környezetből szerezzük be, érdemes ezt a jövőben átgondolnunk.
A helyi menzán kapható ételek ugyanis nagy mennyiséget tartalmazhatnak nátriumból (aza sóból) és finomított gabonából – túl sok kalóriát, de kevés teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt kínálnak, egészségtelen étrendet eredményezve s kitéve minket annak a veszélynek, hogy különféle betegségek csapjanak le ránk. Köztük a rák.
A több mint 5 ezer amerikai dolgozóval készült tanulmány azt mutatta: közel egynegyede azoknak, akik a munkahelyen ettek legalább heti egyszer, az átlagos elfogyasztott heti kalória mennyiség csaknem 1300 volt.

A munkahelyen gyakran találkozunk üres kalóriát jelentő, egészségtelenebb fogásokkal
Az étel tele volt üres kalóriákkal – olyanokkal, melyek szilárd zsírokból és / vagy hozzáadott cukrokból származtak – a kalóriák több mint 70 százaléka pedig olyan élelmiszerekből adódott, melyeket ingyen szereztek be.
„Az eredmények szerint azok az ételek, melyeket az emberek a munkahelyen esznek, nem igazán egyeznek a javasolt étrendekkel” – emelte ki Stephen Onufrak, epidemiológus, az Amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ munkatársa, hozzátéve, hogy különösen a szabadon felhasználható rágcsálnivalókkal lehet probléma.
Véleménye szerint a munkahelyeknek is sokkal jobban meg kéne válogatni, mit kínálnak a dolgozóiknak az egészséges étrend érdekében.
Ez ugyanolyan fontos lenne, mint a munkahelyeken elérhető edzési lehetőségek és pihenő szoba – a változtatásokkal csökkennének a hiányzások és az
egészségügyi ellátás költségei is csökkennének – mondta.
A tanulmányt Bostonban, a Nutrition (táplálkozás) találkozón mutatták be.
Kapcsolódó cikk:
B.A.