2021. 04. 14. - 10:35

Növelheti a súlyos koronavírus-betegség kockázatát a kevés testmozgás

Növelheti a súlyos koronavírus-betegség kockázatát a kevés testmozgás

A rendszeres testmozgás hiánya növelheti esélyünket arra, hogy súlyosabb koronavírus-fertőzés vagy akár halálos szövődmények alakuljanak ki a szervezetben – állapították meg a kutatók.

Sok ember mozog igencsak keveset, köszönhetően a napjainkban elterjedt ülő életmódnak is. A testmozgás hiánya azonban nemcsak hízással és számos egészségügyi problémával járhat hosszútávon.
 
Kutatók szerint annak, aki csak gyér mennyiségben mozog, jelentősen megnő az esélye a súlyosabb koronavírus-fertőzésre, sőt arra is, hogy meghaljon a betegségben – írta meg a British Journal of Sports Medicine.
 
Az adatok szerint azok az emberek, akik az elmúlt 2 esztendőben keveset mozogtak, kétszer nagyobb valószínűséggel kapták el a koronavírust és kerültek kórházba, mint akik többet foglalkoztak a testedzéssel.
 
Ezenkívül a halálozás kockázata is 2 és félszer nagyobb volt esetükben azokhoz a fertőzöttekhez képest, akik a pandémiát megelőzően következetesen teljesítették a megfelelő fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokat – mutattak rá a kutatók. Olvasd el: Így légy fitt és egészséges - 3 hatékony módszer
 
Annak, aki rendszeresen végez testmozgást, kisebb esélye van a súlyos koronavírusra
Annak, aki rendszeresen végez testmozgást, kisebb esélye van a súlyos koronavírusra
 
„Hosszú ideje tudjuk, hogy az inaktív emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve olyan betegségek szempontjából, mint a magas vérnyomás, diabétesz, szívbetegség – mondta dr. Robert Sallis, a tanulmány társ-szerzője, a kaliforniai Fontana-ban levő Permanente Medical Center sportorvos szakágának vezetője. – A koronavírus esetében tanulmányunk felfedezte, hogy a fizikai aktivitás a legerősebb a módosítható kockázati tényezők között.”
 
Hozzátette: számos esetben ezen egészségügyi problémák kockázata a fizikai aktivitás hiányával növekszik.
 
A fenti tanulmányhoz a kutatók a kórházi kezelés, halálesetek vagy gyógyulások eredményeit hasonlították össze - 48 440 felnőttnél, akiknél 2020 januárja és októbere között diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.
 
A résztvevők átlag életkora 47 év volt, testsúlyuk azonban megfelelt az elhízottság kritériumainak.
 
Az alanyok nagyjából fele semmilyen mögöttes egészségi állapottal nem küzdött, míg 18 százalékuknak egy, 32 százalékuknak kettő vagy ennél több volt – tudatták a kutatók. Olvasd el: A munkahelyen is fontos a mozgás
 
2018 márciusa és 2020 márciusa között legalább háromszor kellett beszámolniuk rendszeres fizikai aktivitásuk szintjéről.
 
Csupán nagyjából 7 százalékuk felelt meg a fizikai aktivitásra vonatkozó előírásoknak – amely heti 150 vagy több percnyi erőteljes testmozgást javasol. 15 százalékuk következetesen inaktív volt, a többiek „némi” aktivitásról számoltak be.
 
Nos, a vizsgálatban résztvevők 9 százaléka került kórházba a koronavírus miatt, körülbelül 3 százalékuknak volt szüksége intenzív osztályon történő kezelésre - az adatok szerint. A vizsgálati alanyok 2 százaléka halt meg a vírusban.
 
A kutatók figyelembe vették a fajt, az életkort és az általános egészségi állapotot is tanulmányuk során – ezt követően megállapították, hogy a folyamatosan inaktív, koronavírusban megbetegedett felnőttek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba, mint azok, akik teljesítették a mozgásra vonatkozó elvárásokat.
 
Ők igényeltek 73 százalékkal nagyobb eséllyel intenzív ellátást, és 2 és félszer nagyobb valószínűséggel haltak meg a fertőzésben, mint az egészséges testmozgást végzők.
 
A rendszeres testmozgás összefüggésbe hozható a tüdőkapacitás növekedésével, a szív- és érrendszer, valamint az izomműködés javulásával. Ezek mind csökkentik a megbetegedés negatív hatásait – hívták fel a figyelmet a kutatók.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.