Egészség hírek

Olvass hangosan – jobban megjegyzed?

Olvass hangosan – jobban megjegyzed?

Ha hangosan olvasunk egy szöveget, nagyobb eséllyel jegyezzük meg annak tartalmát – állapították meg kanadai kutatók.

Jobban megjegyzünk egy információt, ha hangosan kimondjuk a szavakat, azaz felolvassuk a szöveget – erre a következtetésre jutottak a kanadai Ontario-ban levő Waterloo Egyetem kutatói. Amikor ugyanis hangosan olvasunk, a szavak jobban megragadnak a hosszútávú memóriánkban – így hát jobban is emlékezünk azokra.

Colin MacLeod, az egyetem pszichológiai tanszékének vezetője elmondta: tanulmányuk szerint a hangos olvasás javítja a memóriát, az információk tárolását.

A hangos olvasástól jobban megjegyezzük a szöveget?

A hangos olvasástól jobban megjegyezzük a szöveget?

A kanadai kutatók 95 embert vontak be tanulmányukba. Arra kérték őket, hogy négy különböző módon próbáljanak visszaemlékezni a leírt információkra: halkan olvasva azt; úgy hallgatva, hogy más olvassa a szöveget; meghallgatva saját magukat, ahogy olvasnak; illetve hangosan olvasva azt.

A hangos olvasás bizonyult a leghatékonyabbnak abban, hogy meg is jegyezzék az információkat – tudatta egy tanulmány.

„Mindez megerősíti, hogy a tanulás és a memória az aktív részvételből profitál” – mondta a tanulmány társszerzője, Colin MacLeod.

MacLeod korábbi kutatása azt firtatta, miként van hatással az írás és a szavak leírása a memória megőrzésének növelésére.

A kutatás gyakorlatban egyébként azt akarta feltérképezni, miként emlékeznek jobban dolgokra az idősek, akik puzzle-t raknak össze vagy keresztrejtvényt fejtenek, hogy erősítsék a memóriájukat.

A tanulmány szerint az akció vagy az aktivitás szintén javítja a memóriát. Mindez alátámasztja azt, hogy a rendszeres edzés és mozgás is segíti a megfelelő emlékezőtehetséget.

Kapcsolódó cikk:

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

A frusztrációk és az érzelmek rémálomhoz vezetnek

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >