2017. 12. 27. - 09:50

Olvass hangosan – jobban megjegyzed?

Olvass hangosan – jobban megjegyzed?

Ha hangosan olvasunk egy szöveget, nagyobb eséllyel jegyezzük meg annak tartalmát – állapították meg kanadai kutatók.

Jobban megjegyzünk egy információt, ha hangosan kimondjuk a szavakat, azaz felolvassuk a szöveget – erre a következtetésre jutottak a kanadai Ontario-ban levő Waterloo Egyetem kutatói. Amikor ugyanis hangosan olvasunk, a szavak jobban megragadnak a hosszútávú memóriánkban – így hát jobban is emlékezünk azokra.

Colin MacLeod, az egyetem pszichológiai tanszékének vezetője elmondta: tanulmányuk szerint a hangos olvasás javítja a memóriát, az információk tárolását.

A hangos olvasástól jobban megjegyezzük a szöveget?

A hangos olvasástól jobban megjegyezzük a szöveget?

A kanadai kutatók 95 embert vontak be tanulmányukba. Arra kérték őket, hogy négy különböző módon próbáljanak visszaemlékezni a leírt információkra: halkan olvasva azt; úgy hallgatva, hogy más olvassa a szöveget; meghallgatva saját magukat, ahogy olvasnak; illetve hangosan olvasva azt.

A hangos olvasás bizonyult a leghatékonyabbnak abban, hogy meg is jegyezzék az információkat – tudatta egy tanulmány.

„Mindez megerősíti, hogy a tanulás és a memória az aktív részvételből profitál” – mondta a tanulmány társszerzője, Colin MacLeod.

MacLeod korábbi kutatása azt firtatta, miként van hatással az írás és a szavak leírása a memória megőrzésének növelésére.

A kutatás gyakorlatban egyébként azt akarta feltérképezni, miként emlékeznek jobban dolgokra az idősek, akik puzzle-t raknak össze vagy keresztrejtvényt fejtenek, hogy erősítsék a memóriájukat.

A tanulmány szerint az akció vagy az aktivitás szintén javítja a memóriát. Mindez alátámasztja azt, hogy a rendszeres edzés és mozgás is segíti a megfelelő emlékezőtehetséget.

Kapcsolódó cikk:

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

A frusztrációk és az érzelmek rémálomhoz vezetnek

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.