2021. 04. 07. - 10:35

Pszichiátriai rendellenességet mutatnak ki 3-ból 1 koronavírusosnál

Pszichiátriai rendellenességet mutatnak ki 3-ból 1 koronavírusosnál

Azok közül, akik túlélik a koronavírust, nem kevesen pszichiátriai rendellenességgel szembesülnek – állapították meg amerikai kutatók.

Azon emberek egyharmadánál, akik megkapták és átvészelték a koronavírust, pszichiátriai vagy idegrendszeri rendellenességek alakulnak ki 6 hónapon belül – áll egy új tanulmányban, melyet a The Lancet szakfolyóirat közölt.
 
Úgy tűnik, a vírushoz kapcsolódó pszichiátriai rendellenességben szenvedők körében a szorongás a leggyakoribb, ez a betegek 17 százalékánál jelentkezik, míg 14 százalékuknál depresszió alakul ki.
 
Ezen diagnózisok sokkal nagyobb valószínűséggel fordultak elő a Covid-19 betegeknél, mint azoknál, akik influenzától vagy egyéb légúti fertőzéstől szenvedtek egy ugyanennyi időt felölelő időszak alatt – állapították meg a kutatók. Olvasd el: Agykárosodást okoz a koronavírus a betegek 10 százalékánál
 
„Bár a legtöbb rendellenesség egyéni kockázata kicsi, az egész népességre gyakorolt ​​hatás jelentős lehet az egészségügyi és szociális ellátórendszerek tekintetében - mondta a tanulmány társszerzője, dr. Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria professzora.
 
Ennek oka a szakemberek szerint a koronavírus járvány nagysága – ezen állapotok nagy része krónikus.
 
Gyakori a neurológiai és pszichiátriai rendellenességek jelentkezése koronavírus után
Gyakori a neurológiai és pszichiátriai rendellenességek jelentkezése koronavírus után
 
A világjárvány kezdete óta számos tanulmány sugallta, hogy a fertőzés túlélőinél fokozottan fennállhat a neurológiai-, valamint a hangulati és szorongásos rendellenességek kockázata.
 
Harrison és munkatársai több mint 236 ezer beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását tekintette át – koronavírusos amerikai páciensek voltak, 10 évesek és annál idősebbek, akik 2020. január 20-a után fertőződtek meg, s életben voltak 2020. december 13-án.
 
Összehasonlították ezen betegek - 14 féle - neurológiai és pszichiátriai rendellenességeinek arányát több mint 106 ezer, influenzával diagnosztizált, illetve 236 ezer, bármilyen légúti fertőzéssel diagnosztizált beteg állapotával. Olvasd el: Immunválasz okozza a koronavírusból eredő agykárosodást
 
Kiderült: a koronavírus-fertőzés utáni 6 hónapban a betegek 34 százalékánál alakult ki neurológiai vagy mentális egészségügyi rendellenesség.
 
A páciensek 13 százalékának ez volt az első ilyen diagnózisa.
 
A szorongás és a depresszió mellett a pszichiátriai betegségben szenvedők 7 százalékánál diagnosztizáltak szerhasználati rendellenességeket, 5 százalékuknál pedig álmatlanság volt tapasztalható.
 
A neurológiai vagy pszichiátriai diagnózis kockázata azoknál a betegeknél volt legnagyobb – de nem kizárólag náluk - akik súlyos koronavírus-fertőzésen estek át.
 
Figyelemreméltó az is, hogy míg a fertőzöttek 34 százalékánál jelentkeztek ezek a szövődmények, a százalék valamivel magasabb - 38 - volt a kórházban kezelt betegek körében, s még magasabb – 46 százalék – azok esetében, akiket intenzív terápiában részesítettek.
 
Hasonlóképpen, a koronavírusos, kórházba került páciensek 5 százalékánál demenciát diagnosztizáltak - szemben a teljes vizsgálati populáció 2 százalékával.
 
„Eredményeink azt mutatják, hogy az agyi betegségek és a pszichiátriai rendellenességek jelentkezése gyakoribb a koronavírust követően, mint az influenza vagy más légúti fertőzések után. Még akkor is, ha a betegeknél más kockázati tényezőket is számításba vesznek a szakemberek” – összegezte dr. Max Taquet, az
Oxfordi Egyetem pszichiátriai kutatója.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.