2020. 01. 29. - 10:40

Puffadást okozhat a magas rosttartalmú étrend?

Puffadást okozhat a magas rosttartalmú étrend?

Amellett, hogy rostokat fogyasztani nagyon is hasznos, a magas rosttartalmú ételeket fogyasztóknál gyakoribb a puffadás, ha étrendjük fehérjében gazdag, összevetve azokkal, aki szénhidráttal teli étrendet alkalmaznak.

Nemcsak előnyök származhatnak a magas rosttartalmú étrendből – mutatott rá egy új tanulmány, melyet a Clinical and Translational Gastroenterology közölt.
 
A Johns Hopkins Egyetem kutatói klinikai kísérletekből gyűjtöttek adatokat, melyek magas rosttartalmú étrenddel voltak kapcsolatosak.
 
„Lehetséges, hogy e tanulmányban az étrend fehérjében gazdag változata nagyobb mértékű puffadást okozott, mivel inkább egészséges elmozdulást váltott ki a mikrobióma összetételében” – mondta el Noel Mueller, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a tanulmány társ-szerzője.
 
A rostok fogyasztása egészséges, de növelheti a puffadás mértékét
A rostok fogyasztása egészséges, de növelheti a puffadás mértékét
 
„Az ezekben az étrendekben szereplő fehérje leginkább zöldség-forrásból származik, így babból, hüvelyesből és diófélékből – mondta el Mueller. - A magas rosttartalmú étrend puffadást okoz, mert növeli az egészséges, rostokkal emésztő bélbaktériumok melléktermékként gázt termelő populációit - a „makroelemek”, így például szénhidrátok és fehérjék szerepet játszanak a bélbaktériumok populációjának, vagyis a mikrobiomnak a módosításában.”
 
A tanulmány során a kutatók étkezéssel kapcsolatos klinikai kísérleteket vizsgáltak, amelyeket 2003-ban és 2005-ben végeztek Bostonban. A szívbetegségek megelőzésére szolgáló, optimális makrotápanyag-beviteli kísérletben („OmniHeart”) 164 alany vett részt, akiknek vérnyomása valamivel a normális szint felett volt.
 
Három különböző étrendre kérték őket, egymást követő, hathetes időszakokban, melyek közé kéthetes „kimosódási” intervallumot is iktattak, ezek során a résztvevők visszatérhettek megszokott étkezésükhöz.
 
Valamennyi étrend magas rosttartalmú, alacsony nátriumtartalmú „DASH” étrendnek volt tekinthető, azonos számú kalóriát tartalmaztak, azonban a makroelemeket illetően változtatták őket: a szénhidrátban gazdag változat kalóriát tekintve 58 százalék szénhidrátot, 15 százalék fehérjét és 27 százalék zsírt foglalt magába.
 
A növényi fehérjében gazdag változat 48 százalék szénhidrátot, 25 százalék fehérjét és 27 százalék zsírt tartalmazott, míg a zsírtartalmú változat 48 százalék szénhidrátot, 15 százalék fehérjét és 37 százalék zsírt foglalt magába.
 
A 2005-ben közzétett OmniHeart-vizsgálat elsődleges eredményei azt sugallták: a növényi fehérjében, illetve a zsírban gazdag étrend a leghatékonyabb a vérnyomás csökkentésében, valamint a vér koleszterinszintjének javításában. Az új adatok azt is elemezték, mit jelentettek a résztvevők a puffadással kapcsolatban – változott-e, mialatt az OmniHeart étrendet fogyasztották.
 
A kutatók kulcsfontosságú megállapítása az volt, hogy a puffadás gyakorisága az étrend előtti 18 százalékról 24, 33, illetve 30 százalékra emelkedett szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmú étrendek esetében. Ez azt jelzi, hogy a magas rosttartalmú étrend valóban növeli a puffadás mértékét.
 
A szakemberek elemzése szerint a fehérjében gazdag étrendnél a szénhidráttartalmúhoz képest lényegesen nagyobb - körülbelül 40 százalékkal magasabb – a puffadás esélye.
 
Az eredmények alapján érdemesebb a magas szénhidráttartalmú kalóriákat, például a teljes kiőrlésű gabonaféléket helyettesíteni fehérjekalóriákkal – ez csökkentheti a magas rosttartalmú étrendet követőek puffadását. Ezáltal az ilyen étrend is elfogadhatóbbá válhat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.