2024. 01. 19. - 10:00

Rákos hólyagdaganatokat képesek kiküszöbölni az apró robotok

Rákos hólyagdaganatokat képesek kiküszöbölni az apró robotok

A miniatűr robotokkal végzett kísérlet kimutatta, hogy azok  90 százalékkal csökkenthetik a rákos hólyagdaganatok számát – áll egy új tanulmányban.

A technológia csodákra képes. Egy egereken végzett új kísérlet kimutatta, hogy apró robotok 90 százalékkal mérsékelhetik a rákos hólyagdaganatok számát.
 
Barcelonai tudósok hoztak létre 450 nanobotot, amelyek képesek áthaladni a véráramon és közvetlenül célozzák meg a növekedést, potenciálisan komoly áttörést hozva ezzel.
 
A tanulmány rámutatott, hogy a robotok kiküszöbölhetik a többszörös daganatkezelés szükségességét – azzal, hogy egyetlen kísérlet után csökkentik a daganat méretét. Olvasd el: Robotsegítséggel ismerik fel korábban a tüdőrákot
 
Rákos hólyagdaganatokat képesek kiküszöbölni az apró robotok
Rákos hólyagdaganatokat képesek kiküszöbölni az apró robotok
 
A húgyhólyagrák a betegség egyik leggyakoribb típusa a férfiaknál, s bár alacsony a halálozási aránya, 5 éven belül szinte minden daganat visszatér.
 
A robotos kezelés nagyon hatékony
 
A tudósok bizonytalanok azt illetően, vajon a nanobot-kezelés megállítja-e a növekedés visszatérését - de már folynak további kísérletek ezen a téren. A szakértők a hosszú távú hatékonyság meghatározására törekednek.
 
„Egyetlen adagnál 90 százalékos tumortérfogat-csökkenést figyeltünk meg. Ez lényegesen hatékonyabb, ha azt vesszük, hogy a betegeknek általában 6-14 kórházi időpontjuk van az aktuális kezelésekkel" mondta Samuel Sanchez, a Katalóniai Biomérnöki Intézet (IBEC) tanulmányának vezetője.
 
Hozzátette: egy ilyen kezelési megközelítés növelné a hatékonyságot, mérsékelné a kórházi kezelések hosszát és a kezelési költségeket egyaránt.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.