2024. 03. 06. - 08:50

Ritka betegségek kezelésének javítására fejlesztenek mesterséges intelligenciát

Ritka betegségek kezelésének javítására fejlesztenek mesterséges intelligenciát

Mesterséges intelligencián alapuló technológiát fejlesztett ki egy nemzetközi tudóscsoport ritka betegségek tanulmányozására, azok lehetséges okainak meghatározására.

Ritka betegségek kezelés-javítására fejlesztett mesteséges intelligencián (MI) alapuló technológiát egy nemzetközi tudóscsoport.
 
Ráadásul, sikeresen alkalmazta azt, hogy azonosítsa az úgynevezett veleszületett myastheniás szindrómák megjelenésének lehetséges okait. Olyan rendellenességek ezek, amelyek korlátozzák a mozgásképességet és különböző fokú izomgyengeséget okoznak a pácienseknél.
 
A ritka betegségekre vonatkozó adatok hiánya rendkívül megnehezíti a kutatást ezen a területen.
 
Mérföldkövet ért el a mesterséges intelligencia
 
Ez a tanulmány tehát jelentős mérföldkövet jelent a mesterséges intelligencia-alapú módszerek alkalmazásában, nevezetesen a többrétegű hálózatok használatában, amelyek összekapcsolják a különböző adatbázisokból származó információkat, hogy választ adjanak a megválaszolatlan kérdésekre a ritka betegségek tanulmányozása során – amelyek egyébként a népesség 5-7 százalékát érintik. Olvasd el: 50 éves kérdésre adott választ napok alatt a mesterséges intelligencia
 
Ritka betegségek kezelésének javítására fejlesztenek mesterséges intelligenciát
Ritka betegségek kezelésének javítására fejlesztenek mesterséges intelligenciát
 
A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány több mint 10 évet vett igénybe és 20 spanyol, kanadai, japán, Egyesült Királyságbeli, holland, bolgár és német tudományos intézmény kutatói vettek részt benne.
 
A csapatot Alfonso Valencia, az ICREA kutatója és a Barcelonai Szuperszámítási Központ – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) – élettudományi osztályának igazgatója vezette.
 
A ritka betegségek továbbra is feltáratlan kihívást jelentenek az orvosbiológiai kutatások számára.
 
„A legfejlettebb mesterségesi ntelligencia-technológiákat manapság nagy mennyiségű adat elemzésére tervezték, de nem képezték azokat olyan esetekre, ahol a betegek adatai korlátozottak, ami viszont a ritka betegségek kulcsfontosságú jellemzője. Nagyon hosszadalmas együttműködési erőfeszítések eredménye a bemutatott tanulmány” – mutatott rá Iker Núñez-Carpintero, a BSC kutatója. 
 
A tanulmányban - amelyben egy kis populációból 20 beteg vett részt Bulgáriából -, a kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely mesterséges intelligencia-technikákat alkalmaz a rendelkezésre álló korlátozott adatok beszerzésére.
 
A cél, hogy megértsék, hogy az ugyanazon betegségben és mutációban szenvedő betegeknél miért különbözik nagyon a probléma súlyossága. Olvasd el: Világszerte elhanyagolt, halálos betegségeket kezelhet a mesterséges intelligencia
 
A módszer nagy orvosbiológiai adatbázisokból származó információkat használ fel, mindenféle biológiai folyamatról, hogy feltárja a gének közötti kapcsolatokat az egyes betegeknél.
 
A cél egy olyan funkcionális kapcsolat azonosítása, amely segíthet megtalálni a betegségrejtvény hiányzó darabjait, amelyeket nem láttunk, mert nincs elég páciens - hangsúlyozta Núñez-Carpintero.
 
A mesterséges intelligencia segített
 
A többrétegű hálózatokon alapuló mesterséges intelligencia módszerek fejlesztése és a szuperszámítástechnika legújabb vívmányai lehetővé tették a hiányzó darabok megtalálását - mivel a segítségével sokkal gyorsabban elemezhetők az orvosbiológiai adatok, mint egy évtizeddel ezelőtt.
 
Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy olyan információkat találjanak, amelyek összekapcsolják a ritka betegségekben szenvedő pácienseket és segít megérteni tüneteiket, klinikai megnyilvánulásaikat.
 
A szuperszámítógépes infrastruktúrák terén elért közelmúltbeli fejlemények - például a BSC-ben nemrégiben átadott új MareNostrum 5 - , hatalmas lehetőséget jelentenek a ritka betegségek kutatására irányuló új stratégiák kidolgozására.
 
E betegségek kutatásához nagyon fontos az egyes páciensek adatainak és a felhalmozott általános orvosbiológiai ismeretek egyidejű elemzése.
 
A kutatás különösen azért jelentős, mert új utakat nyit meg a kifejezetten ritka betegségekre tervezett számítási alkalmazások fejlesztése előtt.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.