2023. 11. 23. - 08:35

Robotokkal támogatják a betegeket Bécs új rehabilitációs központjában

Robotokkal támogatják a betegeket Bécs új rehabilitációs központjában

Bécs Donaustadt negyedében nyílt meg Ausztria első járóbeteg-robotikával támogatott terápiás központja, a Tech2people-Therapiezentrum.

Megnyitotta kapuit Ausztria legmodernebb robotikai rehabilitációs központja, a főváros, Bécs 22. kerületében, Donaustadt-ban.
 
A világ húsz legjobb robotizált terápiás eszközével dolgoznak a szakemberek az új centrumban - nagyjából 1,5 millió euró értéket képviselnek, s november eleje óta kilenc fős gyógytornászból álló csapat tevékenykedik az intézményben.
 
Elsősorban agyvérzést elszenvedett, paraplégiában szenvedő, sclerosis multiplexes páciensek, valamint traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját segítik. Az ambuláns kezelésekkel jelentősen növelhető a hagyományos fizioterápia hatékonysága. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Elképesztő az ember mozgása ezzel az exocsontvázzal
 
Robotokkal támogatják a betegeket Bécs új rehabilitációs központjában
Robotokkal támogatják a betegeket Bécs új rehabilitációs központjában
 
Évente legfeljebb 500 beteget tudnak kezelni a Seestadt U2 állomás közelében található Tech2people intézményben.
 
Mindent megváltoztató kezelés
 
A központban kínált, legkorszerűbb ellátás egyszerűen mindent megváltoztat a betegek esetében – fogalmazott Gregor Demblin, a központ kezdeményezője a nyitás alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján. Demblin maga is lebénult 1995-ben. Mint mondta, a páciensek számára a terápia minősége határozza meg, lesz-e esélyük járni, dolgozni és függetleníteni magukat - s végső soron megnövelni a várható élettartamukat.
 
A robotterápiák - melyeket például az exoskeletonnal, egy bionikus „öltönnyel” végeznek, amelynek motorjai mozgatják a lábakat és helyettesítik az izomfunkciókat - számos előnnyel járnak a manuális terápiákhoz képest.
 
Változatosabb mozgásokat lehet velük szimulálni, az ismétlési sebesség pedig ezen edzésmozgásokkal lényegesen magasabb. A gépek azt is pontosan mérik, mennyi ereje van még a páciensnek – ez lehetővé teszi a maximális erőfeszítéssel és hatékonysággal történő edzést. Végül a kezelés előrehaladása is igen pontosan rögzíthető.
 
„A neuroplaszticitásnál, vagyis azon mechanizmusoknál, amelyek a stroke után elvesztett funkciók újratanulásához vezetnek, az esemény után 2 évvel előrelépés érhető el" - mondta Peter Lackner, a terápiás központ neurológusa és orvosigazgatója.
 
Miközben Ausztriában fejlett a fekvőbeteg-ellátás, a kezelés általában csak 1-2 hónapig tart. Ennek megfelelően további ambuláns terápia megszüntetheti a kezelés hiányát. Olvasd el: Stroke-túlélőket támogat a járássegítő robotrendszer
 
A robotok már bizonyítottak
 
Lackner elmondta: egyes alkalmazási területeken már alaposan kutatták a robotikus fizioterápiát és bizonyították is hatékonyságát.
 
Igen megbízható bizonyítékok vannak például  arra vonatkozóan, hogy a stroke-os betegeknek körülbelül kétszer akkora esélyük van újra járni, ha robotikával segített járásterápiát alkalmaznak klasszikus fizioterápiával párosítva – magyarázta.
 
A betegeknek nagyobb esélyük van újra járni a robotterápiával
A betegeknek nagyobb esélyük van újra járni a robotterápiával
 
A hagyományos fizioterápiával a páciens nagyjából 50-250 lépést tud megtenni. A beteget legalább két terapeutának kell támogatnia, vagy szuszpenzióban képeznie.
 
 
A Lokomatban viszont akár 2000 lépést is meg lehet tenni egy edzés alkalmával. A hangsúlyt arra fektetik, ahol lennie kell - a tényleges gyaloglóedzésre, miközben normál terhelést rónak a karokra és a lábakra.
 
„A magas ismétlődési arány optimálisan segíti a neuroplaszticitást, azaz serkenti az új idegpályák kialakulását. További pozitív hatások közé tartozik a görcsösség mérsékelése paraplégia esetén, a gyógyszerszükséglet lefaragása vagy a másodlagos betegségek, például a csontritkulás csökkentése” – mondta el Lackner.
 
Csak Ausztriában is nagyon sok olyan beteg él, aki komoly hasznot húzhat a robotterápiából - évente körülbelül 26 ezer új stroke-betegre számítanak – tette hozzá a szakember.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.