2023. 10. 11. - 09:20

Skizofréniát segítenek diagnosztizálni a mesterséges intelligencia nyelvi modellek

Skizofréniát segítenek diagnosztizálni a mesterséges intelligencia nyelvi modellek

Hozzájárulhatnak a skizofrénia diagnosztizálásához a mesterséges intelligencia nyelvi modellek, amelyeket az University College London Neurológiai Intézet tudósai fejlesztettek ki.

Mesterséges intelligencia nyelvi modelleken alapuló új eszközöket fejlesztettek ki az University College London (UCL) Neurológiai Intézetének kutatói – az eszközök képesek jellemezni a skizofréniával diagnosztizált betegek beszédének finom jeleit.
 
A PNAS szaklapban megjelent kutatás célja annak megértése, miként segítheti a nyelv automatizált elemzése az orvosokat és a tudósokat a pszichiátriai állapotok diagnosztizálásában és értékelésében.
 
Jelenleg a pszichiátriai diagnózis szinte teljes egészében a betegekkel és a hozzájuk közel állókkal folytatott beszélgetésen alapul - csak minimális szerep jut az olyan vizsgálatoknak, mint a vér- és az agyvizsgálatok. Olvasd el: Mentális betegségek mutatóit észleli a mesterséges intelligencia
 
Skizofréniát segítenek diagnosztizálni a mesterséges intelligencia nyelvi modellek
Skizofréniát segítenek diagnosztizálni a mesterséges intelligencia nyelvi modellek
 
A pontosság hiánya azonban megakadályozza a mentális betegségek okainak gazdagabb megértését és a kezelés nyomonkövetését.
 
A kutatók tanulmányuk során 26 skizofrén és 26 kontroll résztvevőt kértek meg két verbális feladat elvégzésére: 5 perc alatt annyi szót kellett megnevezniük, amennyit csak tudnak – először állatok kategóriába tartozókat, majd pedig p betűvel kezdődőket.
 
A résztvevők válaszainak elemzéséhez a kutatócsapat egy mesterséges intelligencia nyelvi modellt használt, amelyet hatalmas mennyiségű internetes szövegre képeztek ki, hogy a szavak jelentését az emberekhez hasonló módon ábrázolja.
 
Megvizsgálták, hogy az emberek által spontán módon felidézett szavak megjósolhatók-e a mesterséges intelligencia-modellel, illetve, hogy ez a kiszámíthatóság csökkent-e a skizofrén betegeknél. Olvasd el: Szövegből azonosítja a mesterséges intelligencia a mentálisan betegeket
 
Kiderült, hogy a kontroll résztvevők által adott válaszok valóban jobban megjósolhatóak az MI-modell alapján, mint a skizofréniában szenvedők által generáltak, s ez a különbség a súlyosabb tünetekkel küzdő pácienseknél volt a legnagyobb.
 
A kutatók úgy vélik, a különbségnek köze lehet ahhoz, ahogyan az agy megtanulja az emlékek és ötletek közötti kapcsolatokat, s ezeket az információkat úgynevezett kognitív térképeken tárolja.
 
Ezt az elméletet alátámasztják a kutatók ugyanezen tanulmány második részében, ahol a szerzők agyi szkennelést használtak az agy azon részeinek agyi aktivitás-mérésére, amelyek részt vesznek ezeknek a kognitív térképek tanulásában és tárolásában.
 
„A nyelv automatikus elemzése egészen a közelmúltig elérhetetlen volt az orvosok és a tudósok számára. A mesterséges intelligencia nyelvi modellek megjelenésével azonban – amilyen például a ChatGPT -, a helyzet változik. Ez a munka megmutatja az MI nyelvi modellek alkalmazásának lehetőségét a pszichiátriában – egy olyan orvosi területen, amely szorosan kapcsolódik a nyelvhez és a jelentéshez” – mondta el a tanulmány vezető szerzője, dr. Matthew Nour, az UCL Queen Square Neurológiai Intézet és az Oxfordi Egyetem munkatársa.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.