2022. 10. 17. - 10:25

Szövegből azonosítja a mesterséges intelligencia a mentálisan betegeket

Szövegből azonosítja a mesterséges intelligencia a mentálisan betegeket

Úgy tűnik, az algoritmusok ugyanolyan jók a súlyos mentális betegségben szenvedőktől érkező szöveges üzenetek értékelésében, mint az ember szakértők.

Meghökkentő: a mesterséges intelligencia a szakemberekhez hasonlóan képes értékelni, ki a mentálisan beteg, szöveges üzenetek alapján.
 
A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatói fedezték fel, hogy az algoritmusok olyan jók, mint a képzett emberi szakértők, ha azonosítani kell a figyelmeztető jeleket a súlyos mentális betegségben szenvedőktől érkező szöveges üzenetekben.
 
Ez egy ígéretes kutatási területet nyit meg, amely segítheti a pszichiátriai képzést, sőt az ellátás szűkösségének leküzdésében is szerepet játszhat.
 
Az eredményeket a Psychiatric Services folyóiratban tették közzé. Olvasd el: Mentális betegségek mutatóit észleli az MI
 
Szövegből azonosítja a mesterséges intelligencia a mentálisan betegeket
Szövegből azonosítja a mesterséges intelligencia a mentálisan betegeket
 
A szöveges üzenetek egyre inkább a mentális egészségügyi ellátás és értékelés részét képezik, azonban ezekből a távoli pszichiátriai beavatkozásokból hiányozhatnak azok az érzelmi referenciapontok, amelyeket a terapeuták használnak a betegekkel folytatott személyes beszélgetések során.
 
A Pszichiátriai és Viselkedéstudományi Tanszéken dolgozó kutatócsoport először alkalmazott természetes nyelvi feldolgozást, hogy segítsen észlelni és azonosítani azokat a szöveges üzeneteket, amelyek „kognitív torzulásokat” tükröznek – és amelyeket egy alulképzett vagy túlterhelt klinikus nem feltétlenül vesz észre.
 
A kutatás végül több betegnek is segíthet majd abban, hogy ellátáshoz jusson. Olvasd el: Elárulja a gyermek mentális hogylétét a robot
 
„Amikor személyesen találkozunk emberekkel, különböző kontextusokba kerülünk - mondta Justin Tauscher, a lap vezető szerzője, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának megbízott adjunktusa. - Léteznek vizuális és hallás alapján értelmezhető jelzések, amelyek nem jelennek meg a szöveges üzenetben, olyan dolgok, amelyekre megtanultunk támaszkodni. Bízunk benne, hogy a technológia extra eszközt jelenthet a klinikusok számára a jobb klinikai döntések meghozatalában.”
 
A tanulmány több ezer egyedi szöveges üzenetet vizsgált - 39, súlyos mentális betegségben szenvedő, kórházi kezelés alatt álló személy és a mentális egészségügyi szolgáltatója között. Olvasd el: 
 
A humán értékelők a szövegeket több kognitív torzulás alapján osztályozták, ahogyan azt általában a betegellátás esetében tennék. Az értékelők olyan finom vagy nyílt nyelvezetet kerestek, amely azt sugallja, hogy a beteg túlzottan általánosít, katasztrofizál, elhamarkodott következtetéseket von le – ezek mindegyike mentális problémákra utalhat.
 
Eközben beprogramozták a számítógépeket, hogy ugyanazt a feladatot véghezvigyék a szövegek osztályozásában. Kiderült, hogy az emberek és a mesterséges intelligencia a legtöbb vizsgált kategória esetében hasonlóan értékeltek.
 
Az efféle rendszerek segíthetik a klinikai döntéshozatalt. Sőt, rendkívül fontos és potenciálisan hatásos a területen dolgozók számára, akik olykor nem jutnak hozzá a képzéshez, nem kapnak megfelelő felügyeletet, vagy csak fáradtak néha, túlterheltek és kiégtek, mindenesetre nehezen tudnak jelen lenni minden interakcióban – mondta Tauscher, akinek egy évtizednyi klinikai környezetben végzett kutatás áll a háta mögött.
 
Ha a vállukról levennék a terhet, az azonnali haszonnal járna. A kutatók olyan jövőbeli alkalmazások lehetőségét is látják, amelyek akár egy hordható fitnesz-szalaggal vagy telefonalapú megfigyelőrendszerrel együtt működnek.
 
Dror Ben-Zeev, a Washingtoni Egyetem Magatartáskutatási Technológiai és Mérnöki Központ igazgatója, a tanulmány szerzője kiemelte: a technológia végül valós idejű visszajelzést adhat, amely rávezeti a terapeutát a fenyegető problémákra.
 
„Akárcsak a vér-oxigénszint, a pulzusszám vagy más adatok lekérésekor, kaphatunk figyelmeztetést, amely jelzi, hogy a beteg gyors és katasztrofális következtetéseket von le. A jövőben könnyen felhívhatjuk a figyelmet egy adott gondolkodási mintára. A technológia segítségével az emberek visszacsatolást is kaphatnak, amellyel betekintést nyerhetnek a saját viselkedésükbe” – fejtette ki a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.