2018. 03. 20. - 08:03

Sóvárgás: 3 ok, amiért nehéz ellenállni

Sóvárgás: 3 ok, amiért nehéz ellenállni

A különféle élelmiszerek utáni sóvárgást gyakran igen nehéz kontrollálni. Egyszerűen csak ránktör és nem tudunk vele mit kezdeni, ennünk kell. Íme az okok.

A sóvárgás egy meglehetősen erős érzés, amely képes minden észérvet leküzdeni. Azonnal ennünk kell valamit, amit megkívántunk. Mielőtt azonban azt hinnénk, valóban nem tehetünk semmit az ellen, hogy időnként őrült módon rávessük magunkat egy-egy finomságra – még a diétánk ellenére is – fontos látnunk, hogy a helyzet nem ilyen rossz.
 
De lássuk, miért is alakul ki a sóvárgás?
 
A sóvárgás normális érzés, a kérdés inkább az, milyen gyakran fordul elő. Ha sűrűn tapasztaljuk, akkor érdemes áttekinteni, mi is áll a hátterében.
 
Gyakran érezzük úgy, hogy az evés valósággal csábít
Gyakran érezzük úgy, hogy az evés valósággal csábít
 
1.Stressz: az egyik leggyakoribb ok, ha sóvárgás kerít hatalmába bennünket. Sosem tudhatjuk, mikor tör ránk az érzés, hogy valamilyen, kalóriagazdag finomság után nyúljunk. A stresszt könnyű összetéveszteni az étvággyal.
 
Amikor az ember stresszhatás alatt áll, a szervezet keres rá módot, hogy szünetet tartson és relaxáljon, amikor csak lehet. Ilyenkor pedig általában ún. komfortételeket igényel, amelyekben sok a cukor és a zsír. Vagyis, a sóvárgást, az evést valójában a hangulat javítása miatt használjuk, s ez számos alkalommal megismétlődhet, amikor stresszel szembesülünk. Az alváshiány ugyancsak hozzájárul a stresszhez – így hát a kielégítő alvás, a meditáció, a relaxáció nagyon fontos a stressz kezelésében.
 
2.Étvágytalanság: érdemes tisztában lenni azzal, miért sóvárgunk kalóriadús komfortételek után, amelyek szénhidrátokban és cukorban gazdagok, amikor valójában arra törekszünk, hogy lefogyjunk?
 
A kalóriadús ételek különösen vonzóak lehetnek
A kalóriadús ételek különösen vonzóak lehetnek
 
Oka legtöbbször az, hogy a kalóriacsökkentést nem gondoljuk át ésszerűen. Szervezetünknek legalább 1000 kalóriára van szüksége naponta. Ám ha megtagadjuk testünktől a fontos tápanyagokat, mint például vitaminok, ásványi anyagok, összetett szénhidrátok, fehérjék és jó zsírok, a testünket sóvárgó állapotba helyezzük.
Legtöbb esetben pedig szénhidrátban gazdag élelmiszerek után vágyunk, amelyek sok kalóriát jelentenek. Ezért is szedünk fel kilókat, amikor engedünk a sóvárgásnak.
 
3.Sóvárgás megszokásból: a szokásoktól bizony nehéz megszabadulni. Vagyis, ha a komfortételek fogyasztása rutinná válik, nagyon nehéz megválni tőle. A sóvárgást ilyenkor a szervezet jó dolognak tartja. Például, ha szokásunk megnézni egy műsort és közben mindig eszünk, nagyon furcsa lehet elhagyni az étkezést.
Az elménket arra kondicionáljuk, hogy a tévézéshez evés tartozik, automatikusan sóvárogni kezdünk az ételek után, ha a képernyő elé ülünk.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.