2023. 07. 12. - 10:00

Szívroham esélyét növeli a reptér közelsége

Szívroham esélyét növeli a reptér közelsége

Meghökkentő: egy friss tanulmány megállapította, hogy aki repülőtér közelében él, annál nő a szívroham kockázata.

Egy új kutatás kimutatta, hogy a repülőterek közelében élő emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek el szívrohamot vagy küzdenek egyéb szívbetegséggel.
 
Az Imperial College London vezette tanulmány megállapította, hogy az ismert Heathrow reptér repülési útvonala alatt lakók nagyobb eséllyel kerülnek kórházba különféle szívproblémákkal.
 
A kutatók elmélete az, hogy a zajos repülőgépek megzavarják az alvást és emelik a vérnyomást - ami szívproblémákkal hozható összefüggésbe. Olvasd el: Szívroham esélyéről árulkodhat a retina rejtett mintázata
 
Szívroham esélyét növeli a reptér közelsége
Szívroham esélyét növeli a reptér közelsége
 
Különösen érzékenyek az ilyen problémákra a 65 évnél idősebb férfiak. Olvasd el: Szívroham-rizikót csökkenthet a céklalé
 
„Eredményeink potenciális bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a repülőgépek késő esti és éjszakai zaja összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri kórházi kezelések és halálozások fokozott kockázatával a Heathrow-n élő lakosság körében” – vélekedtek a kutatók a Environment International online folyóiratban megjelent cikkben. 
 
Hozzátették, hogy mindez összhangban van a megzavart alváson keresztül fellépő hatásmechanizmussal.
 
A kutatók szerint intézkedések kidolgozására lenne szükség a forgalmas repülőterek közelében élő közösségek érdekében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.