Egészség hírek

Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

A légszennyezés sajnos látható nyomokat hagy rajtunk. Nemcsak allergiás kiütésekre számíthatunk miatta, hanem száraz bőrre, ráncokra, nyitott pórusokra is. Mit tehetünk ellene?

Nem jó hír a nagyvárosiaknak: amikor a köd keveredik a füsttel, előáll a szmog – amely számos egészségügyi probléma mellett masszív károsodás okoz a bőrnek is.

A légszennyeződés sajnos képes a bőrt kiszárítani, érzékennyé, gyulladttá tenni. A szmog a hajat is rongálja.

Dr. Jaishree Sharad, hírneves bőrgyógyász elárulta, miként történik mindez. Tudnivaló, hogy a légszennyezés és a szmog károsítja a tüdőt, ám arról kevésbé tudunk, hogy oxidatív károsodást vált ki a bőrsejtekben is.

Növeli a szabad gyökök vagy mérgek jelenlétét a bőrben, amely allergiás kiütéseket, viszketést, foltos és száraz bőrt, megnövekedett bőrérzékenységet okoz. A bőr mélyebb rétegeiben pedig a kollagén degradáció és felerősödött pigment képződés ráncokhoz, nyitott pórusokhoz vezet.

Védjük meg bőrünket a szmogtól!

Védjük meg bőrünket a szmogtól!

A bőr krónikus gyulladása rosaceát és az arc pirosságát okozza. A korai bőröregedés és őszülés ugyancsak a szennyező anyagoknak való kitettség eredménye lehet.

Hogyan védhetjük meg a bőrt a légszennyező anyagoktól és fordíthatjuk vissza a szmog károsodását?

Íme néhány tipp.

1.Ha hazaérünk, mindig tisztítsuk meg arcunkat arclemosó termékkel, amely a pórusokat is kiöblíti és eltávolítja a szennyeződéseket. Normál, olajos vagy pattanásos bőrre szalicilsavas arclemosó is jó. Ha száraz vagy érzékeny a bőrünk, az olívaolajosak ajánlottak. A babaolaj is segít lemosni a szennyeződést.

2.Használjunk megfelelő hidratáló krémet. A légszennyezés dehidratálja a bőrt, fakóvá teszi és jobban ki lesz téve a környezeti károsodásnak. A hidratáló krém megvédi a bőr külső rétegét.

Krémekkel és alapos arcápolással védekezhetünk a szmog hatásai ellen

Krémekkel és alapos arcápolással védekezhetünk a szmog hatásai ellen

3.Ne feledjük a napvédő krém használatát, amely UVA és UVB védelmet is tartalmaz. Olyan terméket válasszunk, amely védőréteget képez a bőrön, így a szmog részecskék sem érik el olyan egyszerűen a belső rétegeket.

4.Éjszakára C- és E-vitamint tartalmazó krémet vagy szérumot kenjünk fel arcunkra, amely méregtelenítő hatású.

5.Komolyabb szmog esetén viseljünk maszkot, amely az orrot és a szánkat is fedi – a fizikai védelem a legjobb.

6.Bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő vizet iszunk –naponta 2 liter ajánlott, valamint az élénk színű gyümölcsök fogyasztása – áfonya, gránátalma, sötét szőlő – melyek antioxidánsban gazdagok.

7.A bőr védelme érdekében C-, E- és A-vitaminos bőrvédelmet is biztosíthatunk magunknak kiegészítők szedése által.

8.Extrém helyzetekben fontos, hogy legyen otthon levegőtisztító – legalább tiszta oxigént lélegezzünk be.

Kapcsolódó cikk:

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

Az, ahol élsz, hat a szívedre

B.A.

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >