2022. 08. 29. - 09:20

Torokrák lehet a forró kávé fogyasztásából?

Torokrák lehet a forró kávé fogyasztásából?

A forró kávét fogyasztók ötször nagyobb eséllyel szenvednek torokrákban, mint akik megvárják, hogy a fekete nedű egy kissé lehűljön ivás előtt – állítja egy új tanulmány.

A forró kávé fogyasztása növelheti a torokrák kockázatát.
 
Erre a következtetésre jutott egy friss tanulmány, amely rámutatott: akik nem várják meg az ital hűlését, hanem azon melegében kortyolgatják vagy  felhörpintik azt, ötször nagyobb valószínűséggel szenvednek torokrák betegségben. Olvasd el: Napi egy csésze kávé is segíthet az emésztési rendellenességeken
 
A kávézóknál 2,8-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki torokrák, mint a kávét nem ivók körében és 5,5-szer nagyobb eséllyel diagnosztizálták azt az italt forrón fogyasztóknál. Olvasd el: Rendellenes szívritmust előzhet meg a kávé?
 
A forró kávé fogyasztása növelheti a torokrák kockázatát
A forró kávé fogyasztása növelheti a torokrák kockázatát
 
„Úgy tűnik, a hősérülés a legvalószínűbb hipotézis. Ez megmagyarázná, miért látunk bizonyítékot a hatásra még a kávét nem ivóknál is... akikről azt feltételezzük, hogy teaivók – magyarázta dr. Stephen Burgess, a Cambridge-i Egyetem biostatisztikai részlegének munkatársa. - Indokolatlan lenne azt mondani az embereknek, hogy igyanak kávé helyett teát és teljesen rendben lesznek”.
 
Fontos volna azonban, hogy kerüljük a kávé túl magas hőmérsékleten történő fogyasztását – jegyezte meg a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.