2021. 12. 29. - 10:35

Rendellenes szívritmust előzhet meg a kávé?

Rendellenes szívritmust előzhet meg a kávé?

Jó hír a kávét kortyolgatóknak: a kis fekete ital fogyasztása a kutatók szerint csökkenti a szívritmuszavarok kialakulásának esélyét.

Emberek milliói kortyolgatnak nap mint nap egy vagy több kávét a világon. Számukra örevndetes hír, hogy ez a kellemes, koffeines ital mérsékeli a szívritmuszavarok kialakulásának kockázatát – mutatott rá a Kaliforniai Egyetem tanulmánya.
 
A kutatás során a szakemberek több mint 380 ezer embernél vizsgálták az illatos serkentő ital hatását az aritmia előfordulására.
 
Megállapították, hogy minden, napi 1 további csésze kávé elfogyasztása 3 százalékkal csökkenti a szabálytalan szívritmus esélyét. Olvasd el: Mindegy, hogy kávé vagy tea - kevésbé jöhet el a demencia?
 
kave_1
 
„Nem látunk bizonyítékot arra, hogy e széles körű ajánlás a kávé vagy a koffein elkerülésére vonatkozna. Lehet, hogy vannak emberek, akiknél a koffein a rendellenes szívritmus kiváltó oka, de úgy gondolom, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ezek az esetek meglehetősen ritkák – mondta el dr. Gregory Marcus, a tanulmány társszerzője. Olvasd el: Napi 1000 lépéssel többet jelent, ha ittunk kávét?
 
A szakember hozzátette: az emberek többségének - még a szívritmuszavarban szenvedőknek is – képesnek kell lennie arra, hogy élvezzen egy csésze kávét, s talán vannak olyanok, akiknél a koffein vagy a kávé valóban segíthet csökkenteni az aritmia kockázatát.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.