2020. 09. 28. - 11:00

Napi egy csésze kávé is segíthet az emésztési rendellenességeken

Napi egy csésze kávé is segíthet az emésztési rendellenességeken

Jó hír annak, aki szereti a kávét: egy új tanulmány szerint a kis fekete csökkenti az emésztési rendellenességek, így az epekő betegség és a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát is.

Sokat segíthet a kávé, akár napi egy csészével is, hogy távoltartsuk magunktól az emésztési problémákat.
 
Egy új tanulmány szerint ez a forró fekete ital mérsékelheti az emésztési rendellenességek esélyét, így az epekő és a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulás kockázatát is.
 
A kávé az első, melyet az emberek nagy része elsőként elkortyol reggel. Számukra igen jó hír, hogy egy csésze kis fekete egyéb problémákkal szemben is felvértezheti őket.
 
A Kávé Tudományos Információs Intézetének (ISIC) új tanulmánya nemcsak azt emelte ki, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti bizonyos emésztőrendszeri rendellenességek rizikóját, hanem azt is, hogy a támogatja bél mikroflóráját és elősegíti a bélmozgást. Olvasd el: Segítheti a kávé a szívroham megelőzését?
 
A kávé fogyasztása számos egészségügyi problémát megelőzhet
A kávé fogyasztása számos egészségügyi problémát megelőzhet
 
A kávé pajzsként működik egyes emésztési rendellenességekkel szemben
 
A Milánói Egyetem kutatói szerint az adatok arra utalnak, hogy az olyan, gyakori emésztőrendszeri gondok esetén, mint a székrekedés, a kávé szintén előnyös hatást gyakorol, akárcsak a jóval súlyosabb, krónikus májbetegségnél.
 
Az epekő egy sűrűn előforduló rendellenesség, melyet az epekövek felhalmozódása okoz az epehólyagban vagy az epevezetékben és az emberek 10-15 százalékánál megtörténik.
 
A kutatók elismerik: egyelőre nem teljesen világos számukra a mechanizmus, amellyel a kávé kivédheti az epekövet. De az ténynek tűnik, hogy az állapot kockázata csökken a napi kávéfogyasztás növekedésével. Az ok a koffein lehet – ezt pedig abból gondolják, hogy ugyanezek a hatások nem láthatók a koffeinmentes kávék esetében. Olvasd el: Kávé és tea segíthet formában maradni?
 
Gyakran felmerül a kérdés továbbá, hogy vajon összefügg-e a gyomorégéssel vagy gyomor-nyelőcső reflux betegséggel (GERD) a kávé fogyasztása. Úgy tűnik azonban, hogy a bél mikroflórájára jelentős előnyös hatást gyakorol a kávé. Ez az ital egyébként az étrend egyik legszélesebb körben kutatott összetevője, az emésztésre gyakorolt ​​hatása továbbra is növekvő kutatási területnek számít.
 
De hogyan segíthet az emésztőrendszeren a kávé?
 
-Friss tanulmányok állítják: a Bifidobacterium spp nevű, jótékony bélbaktériumok populációja a kávé elfogyasztása után megnő.
 
-A kávéban található élelmi rostok és polifenolok támogatják a mikroflóra populációk egészséges növekedését.
 
-A kávéfogyasztás serkenti az emésztést, ösztönzi a gyomorsav, az epe és a hasnyálmirigy váladékának felszabadulását.
 
Ráadásul, szakértők szerint a kis fekete védelmet nyújthat számos krónikus egészségi állapot ellen – ilyen a Parkinson-kór, a májbetegségek és a májrák. Emellett javítja a szív egészségét és megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségeket.
 
Ezzel egyben a metabolikus szindróma kockázatát is mérsékeli, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A kutatók azt is kiemelik, hogy a rendszeresen kávézók kevésbé szenvednek olyan mentális problémáktól, mint a depresszió és a szorongás.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.