2021. 09. 06. - 10:20

Védettebb az az oltott, aki már volt koronavírusos?

Védettebb az az oltott, aki már volt koronavírusos?

A koronavírust már elkapott, vakcinázott emberek nagyobb védelmet élveznek az új variánsokkal szemben – állapította meg egy új tanulmány.

Azok az emberek, akik már átestek komoly koronavírus-fertőzésen, később pedig beoltatták magukat, nagyobb védelemmel vannak ellátva a későbbi súlyos fertőzésekkel szemben, melyet az új törzsek okozhatnak - így a Deltával szemben is -, mint akik enyhébb betegséggel küzdöttek – tudatta egy új tanulmány, melyet a Science Advances szaklap közölt.
 
A koronavírust elkapott, majd kigyógyult páciensektől és a teljes mértékben beoltott egészségügyi dolgozóktól begyűjtött vérminták alapján ezeknél az embereknél csökkent immunválasz figyelhető meg az olyan vírusvariánsokra, mint az Alpha, a brit variáns, a Béta és Gamma-törzsek, melyeket először Brazíliában és Dél-Afrikában azonosítottak – állítják a kutatók. 
 
A vírus eredetileg a kínai Wuhanból indult el. Olvasd el: A Delta-variáns nagyobb veszély a be nem oltottakra nézve
 
Védettebb a koronavírus-törzsekkel szemben, aki súlyosabb betegségen esett át vagy oltott
Védettebb a koronavírus-törzsekkel szemben, aki súlyosabb betegségen esett át vagy oltott
 
Azok vérmintái, akiket a vírus ellen beoltottak, valamint a kórházi ápolást igénylő, súlyos koronavírusos betegek vére azonban további bizonyítékot nyújt az új törzsek elleni küzdelemhez szükséges immunválaszról.
 
Azok esetében, akik enyhe koronavírust éltek át, alacsonyabb immunválasz figyelhető meg az eredeti vírusra, s immunválaszuk gyakran semmilyen a Béta- illetve Gamma-variánsokra.
 
„Vagyis, akiknek enyhe lefolyású volt a betegsége, gyakran nem rendelkeznek elegendő ellenanyag-szinttel a vírusvariánsok felismeréséhez, így valószínűleg oltásra lenne szükségük a koronavírus- és változataira adott immunválasz fokozása érdekében” - mondta a tanulmány társszerzője, Tom Caniels, az amszterdami Egyetemi Orvosi Központok mikrobiológia-doktorhallgatója.
 
Az antitestek sejtek, melyeket az immunrendszer állít elő a vírusok leküzdésére, a koronavírus elleni vakcinákat pedig ezek termelésének a fokozására fejlesztették ki.
 
A szakember megjegyezte: az ismert, hogy a vakcinák jól védenek, ez a tanulmány azonban most azt mutatja, hogy a védelem valószínűleg a vírusvariánsokkal történő fertőzésre is átvihető.
 
Caniels és munkatársai értékelték a begyűjtött vérminták antitestszintjét, 69 holland, kórházban ápolt, illetve kórházba nem került koronavírusos beteg és 50 egészségügyi dolgozó esetében, akik mindkét Pfizer-BioNTech oltóanyag-adagot megkapták. Olvasd el: Miért vannak nagyobb veszélyben az idősek és a cukorbetegek?
 
A kutatók vérmintákat vettek a vírusban szenvedő betegektől, négy-hat héttel a tünetek megjelenése után.
 
Az adatok azt mutatták, hogy az antitestek szintje magasabb volt azoknál, akik a kórházba kerültek a koronavírus miatt, mint akik enyhe tünetekkel átvészelték a betegséget.
 
A kórházban ápoltaknál az antitest-szint elég magas volt ahhoz, hogy megküzdjenek a Béta-vírus támadásával, ugyanolyan hatékonyan, mint akiket kétszer beoltottak. A kutatók szerint a tanulmányban szereplő, kórházba nem került Covid-betegek közel 40 százaléka nem termelt elegendő antitestet a Béta-törzs kivédésére.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.