2021. 08. 16. - 09:05

Koronavírus - Ezért vannak nagyobb veszélyben az idősek és a cukorbetegek?

Koronavírus - Ezért vannak nagyobb veszélyben az idősek és a cukorbetegek?

Mi okozza pontosan a súlyos koronavírus-megbetegedést az idősek és a diabéteszben szenvedők esetében? Egy új tanulmány rávilágított az okokra.

Közel 2 év telt el azóta, hogy megjelent a halálos koronavírus, s nagymértékben megváltoztatta az életet a világ számos országában, nem kevés nyomorúságot okozva sok-sok embernek.
 
A szakemberek kezdettől fogva felhívják azonban a figyelmet arra, hogy az idősek és az olyan problémákkal küzdők, mint a cukorbetegek és magas vérnyomástól szenvedők, nagyobb veszélynek vannak kitéve a súlyos koronavírus és a halálos szövődmények tekintetében. Nekik további óvintézkedésekre is szükségük van biztonságuk érdekében. Olvasd el: Koronavírus - Egyesek jobban tarthatnak a Delta-variánstól
 
Az idősekre és a betegekre jobban kell vigyázni koronavírus idején is
Az idősekre és a betegekre jobban kell vigyázni koronavírus idején is
 
De mi okozza valójában azt, hogy az idősek és a diabéteszesek nagyobb kockázatnak vannak kitéve?
 
A kínai Nanjing Egyetem Élettudományi Iskolájának kutatói állítják: megtalálták az okot. Úgy vélik, az alacsony mikroRNS (miRNS) immunitás növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát idősebb felnőtteknél és cukorbetegeknél.
 
A Signal Transduction and Targeted Therapy szaklapban megjelent tanulmányban kifejtik, hogy a mikroRNS-ek a génexpressziós szabályozók kulcsfontosságú osztályát képezik, amelyek fontos szerepet játszanak a gyulladásban és az immunválaszban. Olvasd el: Top 5 állapot, amely súlyos koronavírushoz vezet
 
A kutatók a tanulmány keretében azonosítottak négy, keringő miRNS-t – ezek a miR-7-5p, miR-24-3p, miR-145-5p és miR- 223-3p - melyek magas mennyiségben vannak jelen az egészséges emberekben, de alacsony a számuk az időseknél és a cukorbetegeknél.
 
Ezek a miRNS-ek hatékonyan gátolhatják a koronavírus replikációt az S fehérje közvetlen megcélzásával. A fiatalabb embereknél az miRNS-eket tartalmazó szérum exoszómák jelentős mértékben gátolhatják a SARS-t -CoV-2 replikációt, ez a gátló hatás azonban alacsony az idősebbek és a diabéteszesek körében – mutattak rá a kutatók.
 
A szakemberek arra is rávilágítottak, hogy a hosszú távú testmozgás ugyanakkor növelheti ezen miRNS-ek szintjét a vérben, nagyobb védelmet nyújtva a koronavírus ellen.
 
Érdekes megfigyelés, hogy a folyamatos fizikai aktivitás fokozhatja a miRNS immunitást a SARS-CoV-2 ellen – ez újabb okot ad arra, hogy munka után testedzésünkkel is foglalkozzunk. A mindennapos mozgás mindannyiunknak segíthet – lehetünk idősek vagy fiatalok -, hogy elkerüljük a koronavírus kialakulását.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.