2020. 06. 10. - 10:35

Vigyázz! Ezek az ételek csökkenthetik az immunitást

Vigyázz! Ezek az ételek csökkenthetik az immunitást

Miközben számos élelmiszerrel és itallal növelni tudjuk immunrendszerünk erejét, vannak olyanok is, amelyek csökkentik az immunitást. Egy járványos időszakban különösen vigyázni kell velük.

Erős immunrendszerre nemcsak akkor van szükségünk, ha fennáll egy járvány. Testünknek mindenkor fontos a megfelelő immunitás, hiszen enélkül egy közönséges nátha is ledönt minket a lábunkról. Az immunrendszer segít megküzdeni a betolakodó kórkozókkal. Nézd meg, hogyan erősítheted még immunrendszered!
 
Vannak ételek és italok, amelyek nagymértékben javítják az immunrendszer erejét, de akadnak olyanok is, amelyek csökkentik. Nem árt vigyázni velük!
 
Lássuk, mit érdemes mellőzni, vagy minimálisra csökkenteni fogyasztását ebben az időszakban.
 
1.Alkohol: a túlzott alkoholfogyasztás meggyengült immunválaszhoz vezet. Növeli a tüdőgyulladás és az akut légzőszervi stressz szindrómák (ARDS) kockázatát is, s ezt egy járvány időszakában különösen érdemes fontolóra venni.
 
A túl sok koffein is csökkentheti az immunrendszer megfelelő működését
A túl sok koffein is csökkentheti az immunrendszer megfelelő működését
 
Az alkohol fogékonyabbá tesz a szepszisre, így nagyobb a posztoperatív szövődmények és a nem megfelelő sebgyógyulás kockázata. Mivel a szeszes ital megzavarja az immunrendszer megfelelő működését, a fertőzésekből is lassabban épülünk fel.
 
Alkohol helyett próbáljunk több természetes gyümölcsös italt fogyasztani. A gyümölccsel átitatott, például citromos víz is jó ötlet. Számos gyógynövénynek vannak gyulladásellenes tulajdonságai, sőt, elképesztő immunitást serkentő képességekkel rendelkezik. Tehát, érdemes a vizet keverni velük. Tegyünk próbát a mentával és a gyömbérrel! A zöld tea is jó megoldás.
 
2.Só: ha túl sok só van az ételeinkben, a víz visszatartása a testben magas vérnyomáshoz vezethet. Ez szintén rossz hatást gyakorol az immunrendszerre. A Bonni Egyetem tanulmánya rámutatott, hogy a felesleges só a szervezetben csökkenti a bakteriális fertőzések elleni védekezés hatékonyságát.
 
Erős immunitás kell ahhoz, hogy megküzdjünk a betegségekkel! Vagyis, csökkentsük a sóbevitelt! Használjunk helyette fűszereket az ételek ízesítéséhez.
 
3.Cukor: az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban is közölt tanulmány szerint a cukor csökkenti az immunrendszer képességét a fertőzések leküzdésére.
 
Persze, a cukorra szükség van számos testi funkcióhoz, tehát teljesen nem vonható meg a szervezettől – de csak mértékkel használjuk. Napi 20-30 gramm cukor elegendő. Gyümölcsökkel segíthetünk a cukoréhségen. De segíthet egy jó séta és meditáció is.
 
4.Koffein: a kávé és a tea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladás leküzdésében. Ugyanakkor mindkettő tartalmaz koffeint, s ezek álmatlanságot okozhatnak – ami pedig gyulladást eredményezhet a szervezetben és csökkenti az immunrendszer hatékonyságát.
 
Igyunk csak 2 csésze kávét naponta. A nap további részében természetes italokat, vizet, illetve koffeinmentes teákat érdemes fogyasztanunk az immunrendszer megfelelő működése érdekében.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.