2020. 05. 27. - 10:35

Stresszcsökkentő és immunerősítő a meleg fürdő

Stresszcsökkentő és immunerősítő a meleg fürdő

Tudtuk-e, hogy egy kellemes kád víz nemcsak az izmokat lazítja, de csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert is? Íme nyolc ok, amiért érdemes gyakorta meleg fürdőt készítenünk magunknak.

Szívesen veszünk esténként meleg fürdőt? Ha igen, igencsak jól tesszük – derült ki egy új tanulmányból.
 
Sokan készítenek otthon maguknak egy kád meleg vizet, ha relaxálni szeretnének, s úgy tűnik, ez a fürdő a fizikai és mentális jólétet is elősegíti. Nézd meg, milyen otthoni praktika segít ebben még!
 
Az új tanulmány, melyet a Heart folyóirat közölt, rávilágít: a meleg fürdő hozzájárul a szív egészségéhez és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, így a stroke-ét.
 
A kutatást 61 ezer, 45 és 59 éves kor közötti felnőttel végezték. Az alanyokat arra kérték, töltsenek ki egy részletes kérdőívet fürdési szokásaikról és a lehetséges befolyásoló tényezőkről. Ezek az életmód, étrend, testmozgás, alkoholfogyasztás, testsúly, átlagos alvási idő, egészségügyi előzmények és jelenlegi gyógyszerhasználat.
 
Ellazít és számos egészségügyi előnyt nyújt a meleg fürdő
Ellazít és számos egészségügyi előnyt nyújt a meleg fürdő
 
Az adatok elemzése kimutatta, hogy a napi meleg fürdő 28 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, s 26 százalékkal mérsékeli a stroke esélyét. A szívbetegségek elleni küzdelem mellett a napi forró fürdő több módon segíti fittségünk megőrzését. Hogyan?
 
1.Csökkenti az izomfeszültséget: az egyszerű meleg fürdő segíthet a túlfeszített izmok feszültségének mérsékelésében. Ösztönözheti a fájó izmok gyógyulását azzal, hogy ellazítja őket. Javítja rugalmasságukat, különösen, ha edzés után fürdünk.
 
2.Javítja a vérkeringést: a meleg vizes fürdő során a vérkeringés fokozódik a végtagokba, segít a sérült sejtek táplálásában. Ez csökkenti a szabálytalan vérkeringés miatt fellépő vérnyomást.
 
3.Mérsékeli a vércukorszintet: a forró fürdő jót tesz a cukorbetegeknek is. Kiderült, hogy azok a diabéteszesek, akik 3 héten át minden nap (20-30 perces) meleg fürdőt vettek, vércukorszintjük 13 százalékos csökkenését figyelték meg.  
 
4.Erősíti az immunrendszert: a meleg fürdőben elpusztulnak a káros baktériumok és javul az immunitás. Amellett, hogy ez a kellemes szokás a megfázás és az influenza tüneteit is mérsékeli. Olvass a hatékony immunerősítésről!
 
5.Segít a stressz csökkentésében: egy kád forró víz segít megszabadulni a stressztől és a feszültségtől. Növeli a szerotonin termelődését, mely az agy által termelt kémiai anyag, s a boldogságérzettel áll összefüggésben. Olvasd el: 5 étel és ital a kiegyensúlyozottsághoz!
 
6.Jót tesz a bőrnek: a meleg fürdő megnyitja a pórusokat és izzadást eredményez, mely a test természetes módszere az öntisztításra. Hidratálja a bőrt és megelőzi a kiszáradását. A meleg fürdő a bőrön megjelenő repedéseket is csökkenti.
 
7.Segít mélyebben aludni: a forró fürdő hozzájárul a test pihenéséhez és a gyorsabb elalváshoz. Oka az, hogy a meleg víz növeli a test hőmérsékletét és lazítja az izmokat. Egy egyszerű, 20 perces fürdés elég, hogy fizikailag és mentálisan is megnyugtasson bennünket.
 
8.Csökkenti a fejfájást: a meleg vizes fürdő segíthet megküzdeni a fejfájással. Mivel a fejfájás legtöbb típusát a fejben levő erek beszűkülése okozza, a fürdés pozitív hatást gyakorol a problémára: segít megszüntetni az erekre nehezedő nyomást és ezzel abbamaradhat a fejfájás is.
 
Érdemes tehát alkalmazni!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.