2021. 12. 14. - 10:40

Aneurizma-javítás, angioplasztika, sztent – Megoldások érproblémák esetén

Aneurizma-javítás, angioplasztika, sztent – Megoldások érproblémák esetén

Amennyiben az ember vénáival, artériáival, nyirokrendszerével van probléma, érműtét elvégzése javasolt. De mely esetekben milyen beavatkozások alkalmazhatók?

Ha az ember érproblémákkal szembesül, ezeket érműtétek segítségével kezelik az orvosok. Az operációk nemcsak segítenek a betegségek kezelésében, de az életminőséget is javítják.
 
Cikkünk első részében a Perifériás artéria bypass beavatkozásról és az Arteria carotis műtétről esett szó.
 
Mely típusokkal kezelhető még az érprobléma?
 
1.Hasi endovaszkuláris aneurizma javítása
 
Hasi aorta aneurizma (AAA) kezelésére az érsebész általában endovaszkuláris javítást ajánl. Az állapot a szív alatti nagy artériához, az aortához kapcsolódik.
 
Az érproblémák több módszerrel is kezelhetők
Az érproblémák több módszerrel is kezelhetők
 
Azt jelenti, hogy az aorta kidudorodása miatt hasi aorta aneurizma tapasztalható. Ezen artéria fala elgyengül, ami kidudorodik. Amennyiben a duzzanat súlyosbodik, a falak elkezdhetnek szakadni. Ha a beteg ilyen kezelésen esik át, a sebész az artériája gyenge és domború szakaszát kezeli, megelőzve ezzel a szakadás kockázatát.
 
2.Koszorúér-angioplasztika és sztent alkalmazása
 
A szívkoszorúér-angioplasztika vagy a perkután koszorúér-beavatkozás a szívartériák eltömődésének feloldásáért végzendő operációk. 
 
A sebész katétert helyez a véredénybe, hogy javítsa a véráramlást. A ballonkatéter behelyezése kiszélesíti az ereket. Az angioplasztika magában foglal egy sztentet is, amely az artériába kerül. Ez a dróthálós cső nyitva tartja az artériát, csökkentve a további elzáródás kockázatát.
 
Azért, hogy az artéria nyitva legyen tartva, a sebészek gyógyszerkibocsátó sztenteket alkalmaznak,  amelyeket gyógyszerrel vannak borítva.
 
Az angioplasztika csökkenti az elzáródott artériák miatti a légszomjat, a mellkasi fájdalmat és az egyéb tüneteket.
 
Hasznos szívroham esetén is, mérsékelve a szívkárosodást. Ez a kezelés azonnal segít az artériák elzáródása esetén.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.