2017. 01. 31. - 15:00

Egynapos sebészet – mit kell tudni az altatásról?

Egynapos sebészet – mit kell tudni az altatásról?

Aki már utánanézett annak, milyen lehetőségek vannak az operációjára s az egynapos sebészet mellett döntött, annak azzal is tisztában kell lennie, hogy ez a beavatkozás többségében altatásban történik. De milyen módon?

Az egynapos sebészeti műtét, bár sokkal hamarabb lezajlik, mint az átlagos, kórházban végzett operációk, s előbb fel is épül a beteg, ugyanúgy altatást igényelnek, mint egyéb, komolyabb beavatkozások.

Az operáció előtt közvetlenül érzéstelenítést kap a páciens. Hogy milyen típusút, az általában a műtét jellegétől függ. Emellett az egészségünktől, s bizonyos mértékig attól, mit részesítünk mi előnyben.

Az altatás egynapos sebészeti beavatkozás előtt is négyféle lehet.

1.Általános érzéstelenítés: az aneszteziológus a műtőben elvégzi a műveletet, vénába adott injekcióval. Így elalszunk. Ő felelős azért, hogy ezt követően folyamatosan figyelje légzésünket, pulzusunkat és vérnyomásunkat az operáció folyamán. A beavatkozás hossza és típusa határozza meg, hogy intravénás kicsepegtetőt is alkalmaznak-e, mialatt még mindig az altatás hatása alatt állunk.

Komolyabb egynapos sebészeti beavatkozásoknál általános az érzéstelenítés

Komolyabb egynapos sebészeti beavatkozásoknál általános az érzéstelenítés

2.Regionális érzéstelenítés: a helyi érzéstelenítőt az epidurális területre vagy a gerincvelő folyadékba fecskendezik. Az injekció pontjától lefelé zsibbadtnak érezzük majd magunkat. Nem leszünk képesek arra sem, hogy mozgassuk a lábunkat.

Epidurális érzéstelenítéskor a műtét helyén érzünk majd zsibbadtságot, a lábak szintén gyengévé válnak. A regionális hatás átmeneti, a zsibbadtság és a gyengeségérzet csak pár óra hosszáig tart, epidurális és gerinc-érzéstelenítés esetén is.

Éberek maradhatunk vagy érzékeljük a fényt, de az egynapos sebészeti műtét így is fájdalommentes.

3.Helyi érzéstelenítés: kicsi és egyszerű eljárásoknál alkalmazzák, például elérzéstelenítik a bőrt, mielőtt összevarrnak egy területet. Vagyis csak a beavatkozás helyét érzéstelenítik el.

4.Egyéb érzéstelenítések: krémmel is el lehet zsibbasztani egy adott területet, kis beavatkozások esetén. Akupunktúrával ugyancsak kezelhető a fájdalom.

Alkalmazzák ma már az elektromos ideg-stimulációt is, amely fájdalomcsillapító választ vált ki a szervezetből.

Kapcsolódó cikk:

Mit szabad egynapos sebészeti műtét előtt? 

Így segítsünk magunkon egynapos sebészeti beavatkozás előtt

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.