2021. 05. 25. - 11:40

Mire jó a szkleroterápia? - Visszér-kezelések 2021-ben

Mire jó a szkleroterápia? - Visszér-kezelések 2021-ben

Számos modern technika áll ma már a sebészek rendelkezésére, ha visszér-betegség gyógyításáról van szó. Előnyük, hogy segítségükkel elkerülhető a hosszas lábadozás. Ilyen a szkleroterápia is.

Igen sokan élnek manapság visszér-problémával, amely hosszú távon kevésbé tolerálható és mielőbbi beavatkozást igényel.
 
A hagyományos visszér-műtétekkel szemben a modern technikák számos komoly előnnyel járnak. Lényegesen lerövidítik a felépülés idejét, sőt, a beteg akár már a beavatkozás napján folytathatja munkáját.
 
Cikkünk első két részében az endovénás lézeres ablációról és az ambuláns flebectomiáról esett szó.
 
A legmodernebb eljárások közé tartozik azonban a szkleroterápia is.
 
A szkleroterápia során injekcióval juttatnak oldatot a sérült vénákba
A szkleroterápia során injekcióval juttatnak oldatot a sérült vénákba
 
A szkleroterápia kevésbé számít fájdalmas kezelésnek. Számos változata van – ilyen a normál, illetve az ultrahang-vezérelt szkleroterápia.
 
A szakemberek általában ezt a technikát ajánlják apró visszerek kezelésére. A módszer egyszerű: injekcióval oldatot helyeznek a sérült vénába. Ezzel heget képeznek a vénán, s a vér áramlását a normálisan működő vénák felé terelik.
 
Az endovénás lézeres ablációhoz (EVLA) hasonlóan a véna ezt követően feloldódik a körülötte lévő szövetek segítségével.
 
Első körben az orvosok egyszerű szkleroterápiát javasolnak. Ezen eljárás során azonnali eredmény tapasztalható. Az oldat ragadós természetes miatt a problémás véna azonnal záródik.
 
Ugyanakkor, az oldat nagy mennyiségű felhasználásakor egyes páciensek mellékhatásokat érzékelnek – pár napig tartó irritációt. A keringési folyamat normálisra vált vissza a felépülést követően.
 
Amennyiben a duzzadt vénákat nehéz megtalálni, a sebész ultrahang-vezérelt szkleroterápiát alkalmaz. Az ultrahangképek segítségével azonosítja a vénákat, s dönt a lézeres vagy folyékony szkleroterápia használata között, hogy a vénákat teljesen megszüntesse.
 
Az eljárást követően a betegeknek kompressziós harisnyát kell viselniük a felépülés felgyorsítása és a kudarc elkerülése érdekében.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.