2020. 11. 17. - 10:06

Növényi gyógymódok és mozgás a visszérkezelésben

Növényi gyógymódok és mozgás a visszérkezelésben

Az erek megduzzadásával és megnagyobbodásával kialakul a visszér-probléma, mely nem éppen esztétikus látvány. Van mód a természetes enyhítésre is - mozgással, gyógynövényekkel is érdemes tenni egy próbát.

Sajnos, igen gyakori gond a visszér-probléma, mely az erek megduzzadását, megnagyobbodását jelenti. Oka az, hogy a véna-szelepek meggyengülésével a vér visszaáramlása a vénákon keresztül akadályoztatva lesz. Emiatt a vér meggyűlik bennük, s ez duzzanattal, csavarodással jár, mely a fájdalom mellett látványra sem mutatós.
 
Cikkünk első, második és harmadik részében a visszér-probléma tüneteiről és a lehetséges életmód-változtatásokról esett szó, melyekkel enyhíthető.
 
Vannak azonban még módszerek, melyek segíthetnek. Lássuk, melyek ezek.
 
Fontos, hogy visszér-probléma esetén munka közben is gyakran felálljunk és mozogjunk
Fontos, hogy visszér-probléma esetén munka közben is gyakran felálljunk és mozogjunk
 
1.Gyógynövények: a szőlőmag-kivonat (Vitis vinifera) szedése segíthet csökkenteni a lábak alsó részének duzzanatát és a krónikus vénás elégtelenség egyéb tüneteit - bár hatékonyságára jelenleg kevés bizonyíték áll rendelkezésre.
 
Fontos ugyanakkor, hogy aki vérhígító gyógyszert alkalmaz, annak kerülnie kell a szőlőmag kivonat étrend-kiegészítőként történő szedését, mivel az kölcsönhatásba léphet a gyógyszerrel és növelheti a vérzés kockázatát.
 
2.Ne hordjunk szoros ruhákat: a szűk öltözet korlátozhatja a véráramlást, ezért semmiképp sem javasolt visszér-probléma esetén. A vérkeringés javulása tapasztalható a lazább viselettel, mely nem gátolja a vér áramlását az alsó végtagokba.
 
A lábbelire is igaz, hogy a magassarkú helyett viseljünk lapostalpút visszér-probléma fennállásakor.
 
3.Emeljük fel a lábunkat: hasznos dolog a lábak magasan tartása - ideális esetben a szívvel azonos magasságban vagy afelett, mivel ez hozzájárul a keringés javításához.
 
Csökkenti a lábvénák nyomását, sőt, a gravitáció elősegíti a vér zökkenőmentes visszafolyását a szívbe. Aki hosszú ideig ül vagy pihen, annak mindenképp fontos a lábát megemelnie.
 
4.Masszázs: az érintett lábterületek nem túl erős masszírozása segíthet a vénákban meggyűlt vér mozgatásában. A masszírozáshoz gyengéd masszázsolajokat vagy hidratáló krémeket használhatunk.
 
Döntő fontosságú azonban, hogy ne nyomjuk közvetlenül a vénákat, mivel ez károsíthatja a törékeny szöveteket.
 
5.Ne hagyjuk abba a mozgást: a hosszú ideig tartó ülés kerülendő. Ha erre szükség van – mondjuk a munka miatt -, fontos gyakran felállni és megmozgatni a lábakat, illetve sűrűn változtatni az ülő pozíciót a vér zavartalan áramlása érdekében.
 
Fontos: ne üljünk keresztbetett lábbal, mivel ez gátolja a véráramlást a lábakba és a talpakba, s ez csak hozzájárul a keringési problémákhoz.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.