2017. 04. 04. - 10:50

Orrsövényferdülés: mire készüljünk az egynapos műtéten?

Orrsövényferdülés: mire készüljünk az egynapos műtéten?

Az orrsövény-ferdülés nem olyan ritka, mint gondolnánk. Kisebb mértékben nem okoz problémát, ám ha komolyabb elferdülésről van szó, akár a légzés is zavart szenvedhet. Egynapos sebészeti műtét keretében ma már viszonylag könnyen orvosolható ez a gond.

Az orrsövény nem mindenkinél fejlődött egyformán – a jobb és a bal oldal találkozásánál létrejöhet ferdülés, más-más mértékben.

Cikkünk első felében részletesen írtunk arról, mit kell tudni az orrsövényferdülésről és mikor érdemes megműttetni azt.

A problémát manapság egynapos sebészeti beavatkozás keretében van mód orvosolni. A végleges megoldás legtöbb esetben a műtét, amennyiben az orrsövényferdülés panaszokat okoz.

Fontos tudni, hogy ha gyermekről van szó, 16-18 éves koráig csak akkor kell operáltatni, ha súlyos az eset, hiszen még növésben van a csont.

Az egynapos sebészeti beavatkozást helyi érzéstelenítésben vagy érzéstelenítéssel kombinált altatásban végzik.

Ma már egynapos sebészeten is elvégzik az orrsövényferdülés műtétet

Ma már egynapos sebészeten is elvégzik az orrsövényferdülés műtétet

Hogyan történik a műtét?

Az operáció során az egyik orrjárat bemenetében, egy kívülről nem látható helyen metszést ejtünk – ezen keresztül fogja az orvos kiegyenesíteni az elferdült porcot. A kiegyenesítés így könnyen megejthető. Azokat a részeket távolítják el, amelyek többletet jelentenek. A külsőleg is látható ferde, kificamodott orrbemenetet szintén korrigálni lehet, hogy szimmetrikus legyen.

Természetesen az egynapos sebészeti műtét után nem módosul az orr statikája, de az orrcsúcs vagy az orrhát alakja sem.

Amennyiben az orrszűkület oka egy hátulsó sövényferdülés, szükség lehet arra, hogy részlegesen eltávolítsa a ferdült orrsövényt az orvos. Ilyenkor az orrjáratban ejtenek metszést, s a szűkületet kiváltó, orrjárat mögött levő orrsövényt veszik ki.

Az orrsövény-műtét ideje nagyjából fél -1 óra.

Természetesen utána a páciens csak a száján át tud lélegezni, a tamponokat csak az operáció utáni 2. napon veszik ki az orrjáratokból.

Mire kell vigyázni?

Az egynapos sebészeti beavatkozást követően az orrot nem szabad erősen fújni, noha abból még néhány napig ürülhet váladék, alvadt vér. A nyálkahártya regeneráció érdekében orrolajat vagy kenőcsöt kell használni.

Mivel az orrműtött nem tud másként lélegezni, csak a száján át, gyakran kell innia a szájszárazság kivédése okán. Lényeges az is, hogy a helyiségben párásítsuk a levegőt, ahol tartózkodunk.

Kerülni kell a fizikai megterhelést és a forró vízben fürdést (zuhanyozás megengedett), mert ezek mind utóvérzést válthatnak ki. A fájdalom ellen a beteg gyógyszert kap, s csak egy hét után térhet vissza eddigi, megszokott életritmusához.

A teljes felépülési idő 2-3 hét, de tény, hogy a kórházból már a műtét napján hazatérhet.

Kapcsolódó cikk:

Hogy műtik az orrsövényferdülést?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.