2020. 08. 25. - 11:30

Új diagnosztikai módszer: a bél enzim új biomarkert eredményezhet

Új diagnosztikai módszer: a bél enzim új biomarkert eredményezhet

A baktériumok által a bélben nyálkahártya lebontására használt enzimek hasznos biomarkert szolgáltathatnak a bélbetegségek esetében - mindez új diagnosztikai eszközökhöz vezethet.

Új diagnosztikai eszköz van kilátásban. Kiderült, hogy az enzimek, melyeket a baktériumok használnak  a bélben a nyálkahártya lebontására, hasznos biomarkerek lehetnek a bélbetegségek esetében.
 
A Birminghami Egyetem és a Newcastle Egyetem kutatói sikeresen azonosították és jellemzik az ebben a folyamatban részt vevő egyik legfontosabb enzimet – számolt be a Nature Communications.
 
A szakemberek demonstrálták, hogyan teszi lehetővé az enzim a baktériumok lebontását a bélben fekvő nyálkahártya rétegeiben. A kutatás jelentős előrelépést jelent a bélben működő komplex, egymással összefüggő viszonyok megértését illetően, melyekről jelenleg kevés ismeretük van a kutatóknak.
 
Enzimek segíthetnek egyes bélbetegségek jobb diagnosztikájában
Enzimek segíthetnek egyes bélbetegségek jobb diagnosztikájában
 
Mivel az enzim által alkalmazott mechanizmus igencsak megkülönböztető jellegű, arra számítanak, hogy ez felhasználható lesz új bélbetegségek diagnosztikájának a kidolgozásához.
 
A nyálkában levő molekulákat, az úgynevezett mucint folyamatosan termeli a test, hogy megteremtse a nyálkahártya rétegét a bélben, mely akadályt képez a bél komplex baktériumpopulációi és a test többi része között. A mucin cukormolekula-láncokat, úgynevezett glikánokat tartalmaz, amelyek szintén nélkülözhetetlen tápanyagforrást jelentenek a baktériumok számára.
 
A kutatócsoport megvizsgálta, miként helyezkedik el ez az enzim a baktériumsejt külsején, s levágja-e a mucin-molekula egyes részeit, bejuttatja-e őket az elfogyasztandó baktériumsejt belsejébe.
 
Mivel a glikánokról ismert, hogy bizonyos betegségek jelenlétekor a szervezetben megváltoznak, a kutatók arra számítanak: az enzimek segítségével pillanatfelvételt készíthetnek a glikánokról egy biopszia segítségével, s biomarkerekként használhatják ezeket a betegség korai felismerésére.
 
„A nyálka egy kicsit olyan, mint a fa szerkezete, rengeteg különféle ággal és levelekkel. Az eddig felfedezett enzimek nagy része képes a levelek levágására, hogy megegye azokat, ám a vizsgált enzim egy egész ágat levágja - ez eléggé megkülönböztető mechanizmus, s mint ilyen, hasznos biomarkert nyújt a betegség tanulmányozásához” – mondta el dr. Lucy Crouch, a Birminghami Egyetem Biológiai Tudományok Iskolájának munkatársa.
 
A kutatócsoport három különféle betegségnél is megvizsgálta a folyamatot: fekélyes vastagbélgyulladásban és vastagbélrákban szenvedő felnőttek és nekrotizáló enterokoliitiszben szenvedő koraszülöttek szöveténél – utóbbi egy súlyos betegség, melyben a bél begyullad és elkezd elhalni.
 
Megállapították, hogy az enzimnek mintákhoz való hozzáadásával és a glikánok fluoreszcens festékkel történő jelölésével hasznos információkat szerezhetnek a glikán szerkezetéről. Ezért remélik, hogy a jobb diagnosztika érdekében alkalmazhatják az enzimeket ezen betegségek igen korai szakaszaiban.
 
László Adrienn
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.