2021. 02. 09. - 11:25

Véna- és artéria egészség: mitől függ igazán?

Véna- és artéria egészség: mitől függ igazán?

Vajon a genetika vagy az életmódunk játszik nagyobb szerepet abban, milyen mértékben egészségesek a vénák és az artériák?

Az érredszerünk igen fontos szerepet tölt be testünkben. Tápanyagban gazdag vérrel és tápláló oxigénnel látja el a szöveteket.
 
Annak érdekében, hogy egészséges maradjon, számos dolgot tehetünk – mint arról cikkünk első és második részében is szó esett.
 
Kérdés azonban, vajon a genetika, vagy inkább életmódunk játszik nagyobb szerepet abban, mennyire egészségesek a vénáink és artériáink?
 
A kettő lényegében kéz a kézben jár a vénák és az artériák állapotát illetően. A leggyakoribb kockázati tényezők példának okáért, amelyek visszérhez és vénás elégtelenség kialakulásához vezetnek, a családi kórtörténet – tehát hogy másnál is előfordult-e már ilyesmi a famíliában -, a hosszú, állással töltött idő nap mint nap, valamint a többszörös terhesség.
 
arteriak_egeszseges_etkezes_1
 
Mit tehetünk annak érdekében, hogy a vénák és az artériák egészségesek legyenek?
 
Az artériák és vénák gondozása némileg fedi egymást, de azért nem teljesen ugyanaz.
 
Amennyiben a szívre nézve egészséges étrendet folytatunk és normális testsúlyt tartunk fenn, az kétségtelenül jót tesz a vénáknak és az artériáknak.
 
Ugyanakkor, ha az artériák egészségét tartjuk szem előtt, fontos a diabétesz és a vérnyomás ellenőrzés alatt tartása. Emellett törekedni kell a koleszterinszint csökkentésére, gyógyszerekkel vagy más módon (étrend-váltással), s a dohányzás elhagyása is nagy különbséget eredményezhet.
 
Amennyiben igyekszünk megelőzni vagy kezelni a vénás állapotokat – például a visszér és a vénás elégtelenség kialakulását -, a gyakran alkalmazott kompressziós harisnya, illetve a lábak megemelése pihenés, leülés során komoly segítséget jelenthet.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.