2021. 10. 05. - 10:40

Vérröggátlók és szűrők a mélyvénás trombózis kezelésére

Vérröggátlók és szűrők a mélyvénás trombózis kezelésére

Ha tudomásunkra jut, hogy mélyvénás trombózis esete áll fenn a szervezetünkben, annak mielőbbi kezelése létfontosságú. Ma már több lehetőség is van rá.

A vérrög-képződést az emberek nagy részénél valamilyen mögöttes egészségügyi állapot váltja ki. Ha azonban nem kezeltetik a problémát, jóval komolyabb gondot okozhat, mélyvénás trombózist eredményezhet.
 
Mivel a szilárd vérrögök képesek átjutni a vénákon és árthatnak a tüdőnek, tüdőembólia is létrejöhet – a tüdő felé haladó vér útja elzáródik.
 
A mélyvénás trombózis okairól már szó esett, valamint két kezelési lehetőségként a kompressziós harisnya viseléséről és a vérhígítókról.
 
Van azonban még két módszer, amely segít kezelni az állapotot.
 
Amennyiben fennáll a vérrögképződés gyanúja, azonnal orvoshoz kell fordulni
Amennyiben fennáll a vérrögképződés gyanúja, azonnal orvoshoz kell fordulni
 
1.Vérröggátlók
 
A sebész trombolitikus gyógyszereket írhat fel, amennyiben az állapot súlyos. Ezt az orvosságot akkor is javasolják az orvosok, ha a páciens PE-vel, azaz más típusú mélyvénás trombózissal küzd és egyéb gyógyszerek nem működnek.
 
Ezt a gyógyszert intravénásan vagy katéteren (tehát egy vékony csövön) keresztül kapja a beteg. A sebészek a katétert közvetlenül a vérrögbe helyezik. A vérrögképződés súlyos vérzést okozhat, ezért a súlyos állapotban levő emberek csak ezen a kezelésen esnek át.
 
2.Szűrők
 
Az érsebész diagnosztizálja a beteg állapotát és megállapítja, hogy a szervezete elfogadja-e a vérhígító gyógyszert vagy sem.
 
Amennyiben nem, szűrőt helyeznek a hasba. Amikor a sebész ezeket a szűrőket a nagyobb vénához csatlakoztatja (vena cava), ez megakadályozza, hogy a vérrögök a tüdőbe kerüljenek, mivel szétbontja őket.
 
Soha ne feledjük, hogy a mélyvénás trombózis súlyos szövődményekkel és tünetekkel jár. Ha úgy érezzük, hogy fennáll a lehetősége, azonnal kérjünk segítséget érsebésztől. Amennyiben ugyanis ezt az állapotot nem kezelik, életveszélyessé válhat.
 
L.A.

 

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.