2016. 12. 01. - 14:15

Visszeres anyukák – Leghatékonyabb az egynapos sebészeti műtét

Visszeres anyukák – Leghatékonyabb az egynapos sebészeti műtét

A várandósság idején a női szervezet komoly átalakuláson esik át. Sok kismamánál jelentkezik a visszér, amely a lakosság nagyjából felét egyébként is érinti. Dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa arról beszélt, miért alakul ki a visszeresség az anyukáknál, s hogyan orvosolható.

Egy nőnek az áldott állapot idején számos újdonsággal kell szembenéznie, köztük a teste számos változásával. Az egyik legjellemzőbb gond a visszeresség jelentkezése, amelytől egyébként hazánkban a lakosság fele szenved.

A kérdés az, miért alakul ki a leendő édesanyáknál ez az egészségügyi probléma, amely nemcsak esztétikai szempontból kellemetlen. Dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa a visszér jelentkezéséről és annak gyógyítási lehetőségeiről beszélt.

Az egynapos sebészet is segít: dr. Sepa György visszér-műtét közben

Az egynapos sebészet is segít: dr. Sepa György visszér-műtét közben

Az áldott állapot időszaka alatt és szülés után miért alakul ki a visszér?

A visszeresség a lakosság nagyjából felét érinti Magyarországon. A nőknél gyakrabban alakul ki, s ehhez nagymértékben hozzájárul a várandósság alatti hormonális állapot-változás. Ilyenkor a hormonok célja az, hogy a méhet előkészítsék a magzat befogadására és táplálására. Ehhez pedig a méh ereit jelentősen kitágítják.

A hatás azonban nem specifikus, vagyis nemcsak a méh ereit érinti – az alsó végtagok erei szintén tágulnak. S minél tágabbak az erek, annál rosszabb a bennük levő billentyűk funkciója, jelentősen megnő a billentyűkárosodás lehetősége is.

Érdekesség, hogy a visszeresség a terhesség első három hónapjában alakul ki. A továbbiakban az ront az állapoton, hogy a magzat nő, s ennek kapcsán a kismedencében uralkodó nyomás erősödik, s ez súlyosbítja a helyzetet.

A szülés után a visszerek hajlamosak a visszahúzódásra, de ha a billentyűkárosodás is kialakult, akkor a visszeresség megmaradhat. Ilyenkor kell feltétlenül szakemberhez fordulni.

Egynapos sebészeti műtét keretében, a legmodernebb eljárásokkal gyógyítják a visszér-problémát

Egynapos sebészeti műtét keretében, a legmodernebb eljárásokkal gyógyítják a visszér-problémát

Lehet-e az így kialakult visszereket krémmel, masszírozással meggyógyítani?

Sajnos, gyógyszeres kezeléssel nem lehet segíteni a visszerességen, a masszírozás is csak abban az esetben ajánlott, ha nincs gyulladás. Ám önmagukban sem a gyógyszerek, sem a krémek vagy a masszázs nem vezetnek eredményre.

Hogyan lehet a leghatékonyabban kezelni és gyógyítani a szülés után kialakult visszereket?

A már láthatóvá vált, kanyargós visszerekre a műtét az egyetlen megoldás. A hagyományos, altatásban vagy esetleg hátgerinc-érzéstelenítésben végzett visszérműtétek már teljesen elavultnak számítanak.

Helyettük ma modern, úgynevezett endoluminalis eljárásokat alkalmazunk, melyek nem járnak fájdalommal és sokkal előbb felépül a beavatkozás után a beteg, mint a hagyományos módszerek esetén. Ide sorolható az egynapos sebészeti műtét keretében elvégezhető lézeres, rádiófrekvenciás beavatkozás, valamint a legmodernebb ragasztásos technológia.

Dr. Sepa György érsebész főorvos elérhetősége:

E-mail cím: gyorgy@drsepa.hu

Telefonszám: +36-30/991-2587.

 

Kapcsolódó cikk:

Visszérben a legkíméletesebb

Ragasztós, fájdalommentes visszérkezelés

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.