2009. 05. 07. - 09:22
2009 legjobb éttermei

Megjelent az Alexandra étterem- és borkalauz legújabb kötete. A kiadvány nemzetközi összehasonlítási alapot kíván teremteni a hazai éttermek számára.
A világ legrangosabbjaként számon tartott étteremkalauzánál, a Michelinnél 22 évig dolgozó szakember kiemelte a magas minőségű alapanyagok használatának fontosságát, és felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy miközben számos magyar termelő exportálja termékeit, nem kevés magyar séf külföldről kénytelen alapanyagokat beszerezni.
Mint a szerkesztők az előszóban közlik, az Alexandra kiadványa formailag az egyik legnagyobb francia gasztronómiai kalauz, a GaultMillau 20 pontos rendszerét veszi alapul, rövid szöveges leírást és értékelést is ad. A pontozási szisztéma kialakításánál fontos szempont volt, hogy a hazai teljesítmény Európa, sőt a világ többi részével közvetlenül összevethetővé váljon.
A tesztelők külföldet megjárt hivatásos szakácsok, szakoktatók és több évtizedes tapasztalattal rendelkező étteremjárók voltak.
Az első 12 helyezett:
1. Costes (Budapest)
2. Chateau Visz (Visz)
3. Csalogány26 (Budapest)
4. Enoteca Corso (Pécs)
5. Onyx (Budapest)
6. Ráspi (Fertőrákos)
7. Bock Bistro (Budapest)
8. Fausto's (Budapest)
9. Alabárdos (Budapest)
10. Fuji (Budapest)
11. Arany Kaviár (Budapest)
12. Imola Udvarház (Eger)
Étterem Online - www.etterem.us
Szólj hozzá a fórumon!