Hal a tortán recept: Cooky receptje - Töltött paprika
Az e heti csapatot elsőként Cooky látta vendégül. A legnehezebb talán a bevásárlás volt számára, hiszen olyan fura nevű zöldségek vannak...
Hozzávalók négy személyre: 8 szép húsos paprika, 30 dkg darált disznóhús, 8 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 liter paradicsomlé, 2 kis paradicsomkonzerv, 4-5 szem paradicsom, 2 db paprika, 3 tojás, 1 liter húsleves vagy húslé, 2-3 szál zellerlevél, leveskocka, ételízesítő, pirospaprika, őrölt bors, ketchup, kb. 15 teáskanál cukor, zsír, liszt
Elkészítés:
Elkészítjük a szószt, személyenként 2,5 dl-t számítva:
A paradicsomkonzerveket egy félliteres korsóban meleg húslével simára keverjük, majd 3-4 dkg zsírban 5-6 teáskanál liszttel, 1-2 teáskanál pirospaprikával készült rántásra öntjük. Beleöntjük a maradék húslét és a paradicsom ivólevet. Hozzátesszük a 4-5 szem héjától megfosztott, vékony szeletekre vágott paradicsomot, a két, kb. 2 cm-es kockára vágott paprikát, egy fej 1 cm-es kockára vágott vöröshagymát és a zellerlevelet (egyben, szárastól). Teszünk bele egy leveskockát, cukorral-sóval úgy ízesítjük, hogy édeskés-savanykás legyen, és kb. egy óra hosszat főzzük fedő alatt, kislángon. Többször meg kell keverni, mert hajlamos "odakapni" a lábos aljához.
Míg a szósz fő, elkészítjük a tölteléket:
Zsíron megfonnyasztunk egy fej kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a darált húst, és folyamatos keverés mellett megdinszteljük. Ha a hús színe kifakult, megborsozzuk és elkeverünk benne két teáskanál pirospaprikát, majd ételízesítővel és két-három evőkanál ketchuppal ízesítjük. A rizst megmossuk, jól lecsurgatjuk, majd forró zsíron addig pirítjuk, míg teljesen ki nem szárad. Ekkor felöntjük annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi, és megsózzuk. Ha felforrt, lefedjük, és meleg helyen tartjuk addig, amíg a vizet teljesen fel nem szívja. Ez a rizs félig kemény, de pont ilyenre van szükségünk a töltelékhez.
A darált húst jól összekeverjük a rizzsel és három nyers tojással, és kicsit állni hagyjuk. Ezalatt a megmosott paprikákból óvatosan kivágjuk a csumát úgy, hogy minél kisebb nyílás maradjon a paprikán. Ezen át megtöltjük a töltelékkel jó tömörre. Egy fakanál nyelét beleszúrjuk, hogy legyen helye a rizsnek dagadni és a szósznak bejutni (a tölteléket tovább ízesítendő). Vigyázni kell, nehogy főzéskor a paprikák széthasadjanak, amikor a rizs megdagad.
A megtöltött paprikákat egy lábosba fektetjük, majd a szószt ráöntjük, és kb. harminc-harmincöt percig főzzük lefedve, míg a paprika megpuhul. (A zellerleveleket ne hagyjuk benne.) Ekkor már nem szabad keverni, nehogy kiszakítsuk a paprikákat, csak rázogatni lehet. A paprikákat esetleg óvatosan forgathatjuk, ha a szósz nem lepné el teljesen. Ha marad töltelék, pingponglabdányi golyókat formázunk belőle, és beletesszük a szószba a paprikák közé kb. félidőben.
Cooky megtréfálta a többieket
Hal a tortán - Bulvár - Hazai sztár - TV2
Nézd meg a fotósorozatot a képre kattintva!
Szólj hozzá a fórumon!
További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz

