2005. 08. 12. - 16:24
Hazánk tájegységeinek gasztronómiája

"Észak-Magyarország" gasztronómiáját mutatjuk most be.
Ezen a részen laknak a palócok. Étkezéseikben nagy szerepet játszanak a lisztből és kásából készült ételek. A sült pép, azaz görhe vagy málé, ami kukorica lisztből készül,tejjel leforrázva majd kizsírozott tepsibe öntve, sütőben megsütve fogyasztják .A burgonyából készült ételeket is előszeretettel fogyasztják, legismertebb a tört pép avagy krumpilganca: főtt, összetört burgonyát lisztel, tejjel összekeverve felforrósítva készítik. Túrós, tepertős, pirított hagymás vagy káposztás változata mindenki ízlését kielégíti. Zsírban kisütött változata a macok. Leveseik közül talán a legismertebb az úgynevezett palócleves. A húsok közül a disznóhúsnak volt és van a legnagyobb jelentőssége. Húsvétra birkát szokás vágni. Észak-magyarországi tájegység a Matyóföld ahol az ételekhez nélkülözhetetlen a vöröshagyma. Az öhöm az egy egytálétel, apróra vágott hagymát egy kevés zsíron megpirítanak a gombával együtt. Annyi vizet öntenek rá, hogy éppen ellepje és hozzáadják a kockára vágott krumplit. Ezen a tájon nagyon népszerűek a káposztaételek, ilyen pl. a korhelyleves, hajdúkáposzta, káposztás tészta. Nagy hagyományuk volt a disznóölés a téli évszakban, néhány disznótors étel: Füle-farka pörkölt, majoránnás húsos metélt, tarhonyás sertéstüdő, savanyúvese. Akinek e rövid ízelítő meghozta a kedvet ezen ételek egészítésére az bátran nekiláthat, mert a végeredmény rendkívül ízletes lesz.
csibe
Szólj hozzá: hazánk tájegységeinek gasztronómijájához!

csibe
Szólj hozzá: hazánk tájegységeinek gasztronómijájához!
