2020. 10. 20. - 11:05

5 nyomós ok a mindennapi fogselymezésért – 2.rész

5 nyomós ok a mindennapi fogselymezésért – 2.rész

Ha megfelelően ápoljuk fogainkat és odafigyelünk a szájhigiéniára, az általánosságban hozzájárul a fizikai jóléthez, betegségek elkerüléséhez. Ki gondolná azonban, hogy a fogselymezés a magasság fenntartását is elősegíti?

Ki hinné, hogy a fogselymezéssel nem csupán alaposabban eltávolíthatjuk a fogaink közötti maradékokat, hanem a magasság megtartását, a csontritkulás elkerülését, a koraszülést, a hasnyálmirigyrákot, sőt akár az Alzheimer-kórt is megelőzhetjük?
 
A periodontális betegség nemcsak az ínyre gyakorol hatást. Születéstől a halálig számos módon befolyásolhatja egészségünket.
 
De mire van hatással a fogselymezés? Cikkünk első részében a gerinc kompressziója és a hasnyálmirigyrák került szóba. Lássuk a többit is.
 
A fogselymezés számos szempontból segíti a tökéletes szájhigiéniát
A fogselymezés számos szempontból segíti a tökéletes szájhigiéniát
 
1.Egészséges várandósság: a nőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a fogselymezésre. Egyre több bizonyíték támasztja ugyanis alá, hogy a rossz szájhigiénia és a várandósság alatti egészségi állapot vetéléshez és koraszüléshez vezethet, befolyásolja a még meg nem született gyermek fejlődését, növekedését.
 
A kutatók számára egyre nyilvánvalóbb, hogy a számos ok között, amely terhesség alatt problémát okozhat, a szájban létrejövő fertőzések is szerepelnek.
 
2.Csontsűrűség elvesztése: a csontritkulás (osteoporpsis) és a csontvesztéssel járó megbetegedések további, elsősorban nőket érintő problémák.
 
A vegyes eredmények ellenére számos tanulmány azt mutatja, hogy a csontritkulás összefügg a fogvesztéssel és az íny recessziójával, azaz visszahúzódásával – és fordítva. Mindkettő a csont betegsége.
 
3.Alzheimer-kór: a betegség a szájból is kiindulhat – ám nem úgy, ahogyan azt sejtenénk. Egy kanadai kutatócsoport a fémtömések (vagyis az amalgámok) jelenlétét tanulmányozta idős embereknél, és megállapította: valójában kevesebb Alzheimer-kóros volt abban a csoportban, amelyiknek több foga és több amalgámja volt. Akinek kevesebb foga és tömése volt, annál a kór is jellemzőbbnek bizonyult.
 
Úgy tűnik, a periodontális betegségből származó baktériumok károsabbak lehetnek az agy számára, összehasonlítva őket az amalgámokból származó higannyal. Persze, a dózis is sokat számít.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.