2022. 09. 22. - 09:45

A csontátültetés megoldhatja az öregedő állkapocs hibáit

A csontátültetés megoldhatja az öregedő állkapocs hibáit

Közelebb jutottak a tudósok a nagy állkapocscsont-rendellenességek kezelésében felmerülő problémák megoldásához - különösen az idős embereknél. 

Megoldás születhet a nagy állkapocscsont rendellenességeinek kezelésében. A tudósok egy lépéssel közelebb kerültek a jelenleg felmerülő gondok megoldásához, különösen az időseknél.
 
A japán Tohoku Egyetem kutatói készítettek egy „állványt”, amely az egereknél támogatja az új csontok növekedését a nagy állkapocsnál jelenlevő hibák esetében. Az eredményekről a PNAS Nexus folyóirat számolt be.
 
Az életkor előrehaladtával az embereknél jellemzővé válhat a csontszövet elvesztése az állkapcsukban, ami megnehezíti az evést.
 
Ennek kezelésére számos módszer létezik, ám mindegyiknek megvan a maga korlátja, különösen akkor, ha a hiba nagy és nincs teljesen körülvéve csonttal. A tudósok azon dolgoznak, hogy módot találjanak rá, miként ültessék át a csontsejteket hordozó állványokat ezekbe a rendellenességekbe, hogy serkentsék vele az új csont növekedését. 
 
A csontátültetés megoldhatja az öregedő állkapocs hibáit
A csontátültetés megoldhatja az öregedő állkapocs hibáit
 
Masahiro Saito a Tohoku Egyetemen a fogászati ​​konzerválás professzora. Csapatával olyan regeneratív terápiákat fejleszt a fogászat számára, amelyek szélesebb körű ortopédiai és orvosi területeken is alkalmazhatók. A csapat egy tejsavból és zselatinból készült állványt készített, amely ígéretesnek tűnik a nagy csonthibák kezelésében.
 
Pamutszerű állványukat egy, elektrofonás nevű technikával készítik – ennek lényege, hogy nagy feszültséget kapcsolnak egy polimer oldatra, hogy elektromos mező segítségével megnyújtsák a rostjait. A csapat felfedezte: az állványuk elég erős ahhoz, hogy megtartsa a csontsejteket és növekedésnek induljanak, beleértve az emberi állcsontokból vett éretlen oszteoblasztokat.
 
Amikor azonban az emberi sejteket hordozó állványokat a sertés állkapcsának nagy hibáiba ültették át, nem sikerült új csontot képezniük. A kutatók úgy véik, a sertések immunrendszere „fellázadt” az emberi sejtekkel szemben.
 
Végül, ehelyett a csapat ugyanazt a technikát próbálta ki, mint korábban, egerekből származó csontsejteket használt, majd a sejthordozó állványokat az egér állkapcsának defektusaiba ültette be. Ez sikeres eredményt hozott: 8 héten belül erős csont alakult ki a nagy hibákon belül.
 
A csont elég robusztus volt ahhoz, hogy ellenálljon a fogászati ​​implantátumok behelyezésének. Ez ígéretes megoldást jelent a csont alapként történő felhasználására fogsorokhoz és fogimplantátumokhoz.
 
Természetesen még szükség van további kutatásokra. A csapat a technikát sertéscsontsejtek segítségével szeretné tesztelni nagy sertés állkapocs-defektusokon.
 
Ha sikerrel járnak, felhasználhatják az emberi csontsejteket a Tohoku Egyetemi Kórházban végzett humán klinikai vizsgálatokban.
 
„Úgy tervezzük, hogy 2026-ra lezárjuk a gyártási és forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet, hogy megoldásunkat regeneratív gyógyszerként értékesítsük” – mondta el Masahiro Saito.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.